Dansk

Eventyr der minder om klods hans

06. maj 2011 af mattyboy350 (Slettet) - Niveau: 9. klasse

 Hej jeg skal op i muntlig dansk snart (prøveform b) og har trukket fordybelses området eventyrgenren.

De opgivende tekser er: 

Klods Hans og Klotte hans.

 Så er der nogle der kender et eventyr, man kan perspektivere til klods hans? 


Brugbart svar (2)

Svar #1
06. maj 2011 af BartGart (Slettet)

ja jeg kan huske én, jeg vil lige se om jeg kan finde den i min mappe :)


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. maj 2011 af BartGart (Slettet)

Jeg fandt det:D

Det hedder ''Eventyret om den grimme Manfred'' skrevet af Tage Danielson.

Håber du kan finde det et sted, og at du kan bruge det:)


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

Kunsteventyret "Springfyrene"  ligeledes med HC Andersen  http://www.hcandersen-homepage.dk/e1-springfyrene.htm minder en del om KlodsHans. Også i dette tilfælde er der 3 fyre der konkurrerer om prinsessens gunst, en loppe, en græshoppe og en springgås. Her er vi i zoologiens verden, hvor laverestående dyr bliver personificeret. Springgåsen man som læser har mindst forventninger til vinder prinsessen til sidst. 

Min egen fortolkning af springgåsen er her. Den er skrevet for godt et år siden.

   ”Springfyrene” handler om en loppe, en græshoppe og en springgås som skal konkurrere om, hvem der kan springe højst. Som præmie skænker kongen sin datter til konkurrencens vinder. Springgåsen der er et stykke legetøj vinder konkurrencen, fordi den hopper direkte hen på skødet af kongedatteren under konkurrencen.
Der er i virkeligheden tale om 3 unge mænd der konkurrerer om prinsessens gunst. Både græshoppen og myggen er 2 storpralende og højtprofilerede mænd, som indholdsmæssigt ikke har meget at byde på. Loppens størrelse symboliserer at han mentalt set er helt ubetydelig på trods af sit praleri. En loppe vil ikke kunne bidrage til fællesskabet, men vil tværtimod snylte på det. Loppen kan forårsage skade på sine omgivelser, men han har ikke format til at forårsage de helt store ulykker.
Ej heller en græshoppe er i stand til at bidrage positivt til fællesskabet og derfor er kongen ligeledes skeptisk overfor ham som svigersøn. Han stammer fra en betydningsfuld slægt i Egypten (linje 12) og dermed hentydes til, at hans forfædre har været en af Egyptens plager ifølge det gamle testamente. Da han samtidig er iført grøn militæruniform (linje 109), kan det fortolkes som, at han har været i krigstjeneste på den forkerte side af fronten. Det burde han ikke prale med, men da græshoppen ikke har så meget andet at byde på, bruger han det som argument for hans kompetencer. Græshoppen bor i et korthus (linje 13) hvilket kan fortolkes som, at han er noget af en spillefugl. Men der er flere lag i denne fortolkning. Huset han bor i er skrøbeligt, hvilket symboliserer at hele hans tilværelse hviler på en knivskarp balancegang mellem det mulige og umulige. Det kan falde sammen hvornår som helst.
Springgåsen derimod er en mere afdæmpet mand, der ikke gør det store væsen ud af sig selv. Men alligevel vinder han konkurrencen mod sine rivaler (linje 37-40). I overført betydning kan det være alt muligt andet end højdespring de konkurrerer om. Men det væsentlige er, at springgåsen vinder over loppen og græshoppen i den eneste disciplin, de to sidstnævnte er gode til. 
 


Svar #4
07. maj 2011 af mattyboy350 (Slettet)

Rigtig mange tak begge to! ;)


Skriv et svar til: Eventyr der minder om klods hans

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.