Fysik

Tryk

08. maj 2011 af Fennox (Slettet) - Niveau: B-niveau

Ohøj!

Mit spørgsmål lyder:

Jeg kar en kasse hvor siderne alle er 1 m2. Der trykket i kassen er 100 Pa. Vil  hver cm2 ikke i kassen ikke blive udsat for sammen tryk, men ikke sammen kraft som hele den 1 m2 s store side i kassen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2011 af hippo746 (Slettet)

Trykket er angivet i Pa = N/m^2 = MN/mm^2 så der er ens tryk overalt uanset hvor lille deludsnit,, du kigger på. Kraften er tryk*areal, men da siderne er ens, får du ens tal for hver flade.


Svar #2
08. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 Okay - men hvis jeg tager et vilkårligt punkt på siden, som er 1 cm2, så er kraften derpå vel ikke det samme som på hele siden?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. maj 2011 af mathon

du skal skelne mellem
                                                tryk som er kraft pr arealenhed:        p = F/A
                  og
                                                samlet tryk som er en kraft:              F = p·A

                                                samlet tryk på 1 m2:                           F = (100 N/m2)·(1 m2) = 100 N

                                                samlet tryk på 1 cm2:                         F = (100 N/m2)·(10-4 m2) = 0,01 N
                             

                                        
 

                                            


Svar #4
08. maj 2011 af Fennox (Slettet)

#3 

Jeg går ud fra, at du giver mig ret i det jeg spørger om.


Svar #5
08. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 Men hvis der er tale om en cylinder - vil trykket i enden ikk være mindre end trykket i siderne?

Desuden - hvis der er tale om en kasse - skal jeg så lægge trykket fra hver side sammen for at få "det samlede tryk" ?


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2011 af mathon

                             ...trykket er ens overalt i en lukket beholder - uanset form

     Dit spørgsmål tyder på, at du stadig ikke kan skelne mellem tryk og samlet tryk   :-)
                                      


Svar #7
08. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 #6

Det kan du godt have ret i.

Samlet tryk er vel så kraften på det samlede overfladeareal?


Brugbart svar (0)

Svar #8
08. maj 2011 af mathon

          Samlet tryk er trykkraften på det areal, du ønsker at betragte...


Svar #9
08. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 Jeg har sovet i timen - det er da klart det du siger mathon.

Tak for dit svar


Svar #10
08. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 Men hov nej - hvis det er en kasse, er det så det SAMLEDE overfladeareal


Brugbart svar (0)

Svar #11
08. maj 2011 af mathon

        Genlæs dit eget oprindelige spørgsmål. Teksten oser af, at du ikke selv forstår, hvad du spørger om.


Svar #12
08. maj 2011 af Fennox (Slettet)

KRAFTEN på alle siderne i kassen, det SAMLEDE tryk for hver side lagt sammen, betegnes det som kassens SAMLEDE TRYK?


Brugbart svar (0)

Svar #13
08. maj 2011 af mathon

         det samlede tryk indefra på en flade på 1 m2  er 100 N

         det samlede tryk udefra på en flade på 1 m2 er 101325 N           (svarende til 1 atm)


Svar #14
08. maj 2011 af Fennox (Slettet)

Trykket inde i kassen  - det samlede tryk fra alle siderne inde i kassen, er det så 600 N ?

 forklarer jeg det virkeligt så dårligt?


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. maj 2011 af mathon

         "det samlede tryk fra alle siderne inde i kassen"

          ...siderne trykker ikke, men den indespærrede gas trykker...

        


Svar #16
08. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 # PÅ alle siderne


Brugbart svar (0)

Svar #17
08. maj 2011 af mathon

med
               det samlede overfladetryk = (6 m2)·(100 N/m2) = 600 N


Svar #18
08. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 #17

så var det jeg skrev i #14 altså korrekt  bortset fra at jeg skrev "fra"


Brugbart svar (0)

Svar #19
09. maj 2011 af mathon

             ...din naturvidenskabelige udtryksform kan utvivlsomt optimeres, hvilket dog ikke er gjort blot ved
                ændring af et enkelt forholdsord...     :-)


Svar #20
09. maj 2011 af Fennox (Slettet)

 #19 

Det har du ret i - jeg tror det handler om at jeg bør bruge lidt mere tid på at formulere mine sætninger !


Skriv et svar til: Tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.