Matematik

Bevis af formel for endelig decimaltal

16. maj 2011 af Rabis (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa

Jeg skal op til matematik eksamen imorgen og skal bevise sætningen:

 Den uforkorterlige brøk t/n kan skrives som endelig decimaltal i netop de tilfælde hvor n’s primfaktor opløsning = 2 eller 5.

Jeg har bevist første del af sætningen således:

Først vil jeg vise: hvis t/n = endelig decimaltal, så indeholder n’s primfaktoropløsning 2 og 5.

Ganger med en passende 10’er potens = T --> bliver det til et naturligt tal.
Hvis man så vil skrive t/n som naturligt tal bør man gange det med T.
(T*t)/n
Nu går n op i (T*t) --> idet det skal give et naturligt tal.
Det betyder at hele n’s primfaktoropløsning forekommer i (T*t). MEN da t/n var en uforkortelig brøk kan n og t ikke have nogen fælles primfaktoropløsning.
Derfor må n’s primfaktoropløsning forekomme alene i T. OG DETTE KAN KUN VÆRE 2 OG 5.
 

Men anden del er jeg lidt forviret over:

Nu vil jeg vise den omvendt: Hvis n’s primfaktor opløsning kun indeholder 2 eller 5 er t/n et endeligt decimaltal.

Antager at: n=2^a·5^b - for naturlige tal a og b.

- Jeg kan ikke forstå hvorfor man netop antage at n= 2^a*5^b

Først vil jeg vise at brøken kan forlænges så den for en 10’er potens i nævneren.
 

- Dette forstår jeg godt

Gange med 2 eller 5 bringer man n op på en 10’er potens.

- Dette forstår jeg ikke.
 

Hvis fx b > a, kan man fx gange n med 2^(b-a) 

- Dette har jeg også en smule svært ved at forstå

2^(b-a)·n=2^a·5^b·2^(b-a)=2^b·5^b=10^b
 

- Udregningerne her kan jeg godt forstå.

Hvis der er nogen der var i stand til at besvare mine spørgsmål ville det være utroligt dejligt - jeg ved de spørger ind til de steder imorgen og er lidt i panik over at jeg ikke helt kan svare på det.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2011 af mathon

     du har jo 
                                    10 = 2·5

                                    100 = 22·52

                                    1000 = 23·53

          3/20 = 3/(22·5)                                           som forlænges med 5

          3·5/((22·52)  = 15/100 = 0,15

.

           7/125 = 7/53                                               som forlænges med 23 = 8

           7·8/(23·53) = 56/1000 = 0,056

.

   hele tiden forlænge til 2 og 5 i samme eksponent


Skriv et svar til: Bevis af formel for endelig decimaltal

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.