Matematik

Bestemme ligning for tangent

19. maj 2011 af Ag2r (Slettet) - Niveau: A-niveau

En funktion f er bestemt ved
f(x)=x^3+e^x+1

Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (0, f(0))

Hvad gør jeg, Step by step please :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

1) Du finder punktets andenkoordinat ved at beregne f(0)

2) Du differentierer f(x) og får den afledte funktion f'(x).

3) Du beregner f'(0) og får tangentens hældning a.

4) Du har nu koordinaterne til punktet og hældningen for tangenten a. Indsæt i tangentligningen:

y = a*(x - x0) + y0

Hvor (x0, y0) er punktets koordinater (altså et kendt punkt på tangenten).

Når du har ganget parenteserne ud og reduceret mest muligt, har du en ligning for tangenten


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. maj 2011 af peter lind

Find f'(x)

Find f'(0)

Indsæt i ligningen for en tangent til grafen for f(x) i punktet (x0, f(x0)): y = f'(x0)(x-x0)+f(x0)


Svar #3
19. maj 2011 af Ag2r (Slettet)

Av av av... og den skal forestille at være uden hjælpemidler i et af de gamle eksamenssæt :-(

Men tak for den gode gennemgang :-)

Kan det passe at svaret bliver: y=1(x-0)-2     (hvor jeg må fjerne 1-tallet foran parantesen)?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. maj 2011 af peter lind

Nej. Der ser ud til at være noget fortegnskludder. Har du skrevet funktionen rigtig op ?


Svar #5
19. maj 2011 af Ag2r (Slettet)

Ahh jeg beklager. Svaret skal være y=1(x-0)+2

tak for påmindelsen :-)


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

 Den kan nu også godt løses uden hjælpemidler:

1) f(0) = 0^3 + e^0 +1 =

0 + 1 + 1 = (ethvert tal opløftet i 0 giver 1, derfor e^0 = 1)

2

2) f'(x) = 3x^2 + e^x (ud fra differentieringsregneregler... det er desværre for det meste udenadslære)

3) f'(0) = 3*0^2 + e^0 = 0 +1 = 1

4) Punktet (0,2) og hældningen 1 indsættes:

y = 1(x - 0) + 2 

Så det er plus og ikke minus 2. Du ganger ind i parentesen:

y = 1*x - 1*0 +2 <=>

y = x +2

(hvilket er det samme som bare at fjerne 1-tallet og parentesen, egentlig)


Svar #7
19. maj 2011 af Ag2r (Slettet)

Godt, så er vi helt enige om måden at udregne det på :-)

Og ja, kan godt se den hører hjemme i kategorien uden hjælpemidler.
Men giv mig ret i, at det er en af de lidt mere krævende ;-)
Jeg vil hvert fald helst undgå sådan en på tirsdag, når jeg er til eksamen..


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. maj 2011 af hotgirl37 (Slettet)

Det er en opgave med forholdsvist mange trin (ift. uden hjælpemidler) så kan skam godt forestille mig, at den kan volde problemer ;)

Det bedste du kan gøre er at øve dig, for det er meget de samme typer opgaver der kommer op. Her er der nogle gamle opgavesæt, hvis du nu skulle få lyst til at kigge dem igennem... :D

www.uvm.dk/Uddannelse/Gymnasiale%20uddannelser/Proever%20og%20eksamen/Tidligere%20skriftlige%20opgavesaet%20stx%20og%20hf.aspx


Svar #9
19. maj 2011 af Ag2r (Slettet)

Hehe ja lige præcis

Wow! Genialt link, det er netop flere af de her sæt jeg kan få brug for til at øve mig :D

Dagens optur! ^^

Jeg takker og bukker


Skriv et svar til: Bestemme ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.