Matematik

Bestem def. mængde og nulpunkter i f(x)=(kvadratrod:2x-6)

20. maj 2011 af Johnson93 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder og øver gamle matematik eksamensæt, da jeg op til skriftlig matematik.

Jeg sidder pt. fast i denne opgave:

Funktionen f er givet ved forskriften f(x) =√2x-6

a) bestem definitionsmængde og nulpunkt for funktionen f.

Jeg har pt. regnet dette ud:
 

2x-6=0

2x=6

x = √3 (resultatet af nulpunktet) - er dette rigtigt ??

Og hvordan finder jeg definitionsmængde ??

Mvh.

Morten


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. maj 2011 af hvadmeddet (Slettet)

Definitionsmængden er de værdier af x, for hvilke udtrykket giver mening. I dette tilfælde ved du eksempelvis, at man ikke kan tage kvadratroden af et negativt tal, så du skal sørge for det inde i kvadratroden er ikke-negativt.

Jeg tror ikke dit nulpunkt er rigtigt. Er udtrykket eller er det ?


Brugbart svar (1)

Svar #2
20. maj 2011 af AMelev

Står der f(x) =√(2x-6), så det hele står under kvadratroden?

Definitionsmængde er de x, du kan sætte ind i forskriften og beregne f(x).
Der er som oftest kun 2 ting, man skal tage højde for i den forbindelse:

1) Man må ikke dividere med 0, så i en brøk, må nævneren ikke være 0
2) Man kan ikke tage kvadratrod af et negativt tal, så i dit tilfælde skal 2x-6 >= 0 dvs. x ......

Dm(f) = [3,uendelig[

Hvordan kom du fra 2x=6 til x = √3? Det er vist ikke standardreglerne for ligningsløsning, du har benyttet.


Svar #3
20. maj 2011 af Johnson93 (Slettet)

 Hej

Ligningen i ligningen er både "2x" og "-6" inde under kvadratroden - ligesom det første eksempel som "hvadmeddet" giver :D

Jeg har bare sat ligningen = 0. Men når den som her står under en kvadratrod ved jeg ikke hvordan man gør ??

på forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #4
20. maj 2011 af hvadmeddet (Slettet)

Du slipper af med en kvadratrod ved at sætte den i anden. Det skal man selvfølgelig gøre på begge sider af lighedstegnet, men 0^2=0.


Skriv et svar til: Bestem def. mængde og nulpunkter i f(x)=(kvadratrod:2x-6)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.