Matematik

har et punkt og en vektor - hjælp med at bestemme ligning

20. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

vektor a = (1/5)

punkt P(3,8)

hvordan bestemmer jeg en linje for den linje l, der går gennem P og er parallel med vektor a. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. maj 2011 af mathon

når
                                        Q(x,y) er et vilkårligt  - fra P forskelligt - punkt på l
har du
vektorligningen
                                       →      →    
                                       OQ = OP + t·[1,5]
dvs
                                       (x,y) = (3,8) + t·(1,5)

eller

                                                
                med normalvektor n = [-5,1]

                  skalarproduktet
                 [-5,1] · [x-3,y-8] = 0
hvoraf
                -5(x-3) + 1·(y-8) = 0

                -5x + 15 + y - 8 = 0

                 y = 5x - 7


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. maj 2011 af NejTilSvampe

 vektor a angiver din hældning.  a = Δy / Δx  ( ikke det samme a!!! Med a mener jeg vektor a (i fed), og a mener jeg hældning )

så a = 5/1 = 5

indsæt så punktet P i  y = ax + b = 5x + b , og løs mht. b.


Svar #3
20. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

er vektor a i dette tilfælde normalvektoren eller retningsvektoren? 

og det du finder Mathon, er der ikke linjens parameterfremstilling? 

er det det samme som ligning? 

Nejtilsvamge, er dette så korrekt:

y=5x+23


Brugbart svar (0)

Svar #4
20. maj 2011 af NejTilSvampe

 #3 - vektor a er din retningsvektor fordi den er parallel med linjen. 

Jo det er en parameterfremstilling, og nej det er ikke det samme som linjensligning. Men du kan omskrive parameterfremstillingen til en ligning.

Nej det er ikke det rigtige svar.

8 = 5*3 + b => b = ?


Svar #5
20. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

#4 

-b=5*3-8

b=5*3+8 

b=23

eller hvor regner jeg forkert? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. maj 2011 af NejTilSvampe

 #5 - 

-b = 5*3 - 8  (korrekt)

b = 5*3 + 8 (inkorrekt!!!)

b = - 5*3 + 8  (korrekt!)

---- 

alternativt

8 = 5*3 + b   (træk 5*3 fra på begge sider)

8 - 5*3 = b


Svar #7
20. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

ah okay, tak. 


Svar #8
20. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

mathon. 

jeg er lidt i tvivl om hvorfor du beregner linjens parameterfremstilling. 

hvad bruger du denne til? 

normal vektoren, n, er lig med tværvektoren, a. 

hvad er det du prikker denne med? hvad er (x-3),(y-8)?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. maj 2011 af NejTilSvampe

 det han gør er at han siger der er et punkt P(x,y) på linjen. 

og vi har det kendte punkt P0(3,8)   (jeg har altså kaldt det P du skrev i #0 P0 istedet).

En retningsvektor kan da kaldes P0P fordi begge punkter findes på linjen.

P0P = <(x-3) ; (y-8)>

P0P står vinkelret på normalvektoren n, derfor er deres skalarprodukt 0. 

P0P•n = 0

-5(x-3) +1(y-8) = 0  ,

dette er linjens ligning fordi at hvis et punkt Q(x,y) opfylder den ligning, står P0P vinkelret på n, og Q er dermed et punkt på linjen. 

Det er godt at have styr på det her til når du skal have om planer i tre dimensioner.. men det er ikke nødvendigt i denne type opgaver.


Skriv et svar til: har et punkt og en vektor - hjælp med at bestemme ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.