Matematik

Parameterfremstilling i rummet

22. maj 2011 af JohanneKristensen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej.

Jeg sidder med en opgave uden hjælpemidler, som jeg har lidt besvær med:

En plan alfa er givet ved ligningen
x-2y+2z=34
Bestem en parameterfremstilling for den linje l, der står vinkelret på alfa, og som går gennem punktet P(5,1,2).
Bestem koordinatsættet til skæringspunktet mellem l og alfa.


Når man skal bestemme parameterfremstillingen, skal man vel finde normalvektoren. Men kan dette gøres ved krydsproduktet, når man er i rummet?

Håber der er nogle, der vil hjælpe :) 

 

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2011 af Danielriis (Slettet)

Er ikke helt sikker. Men jeg vil mene at den er ret ligetil. I en parameterfremstilling for en linje skal du bruge et punkt og en retningsvektor. Punktet er naturligvis P og retningsvektoren er planens normalvektor, da en normalvektor altid er vinkelret på planen. Og planens normalvektor kan du aflæse fra selve ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. maj 2011 af mathon

dvs

                    linjen L gennem (5,1,2) med retningsvektor r = [1,-2,2]

                    OQ = OP + t·r                                hvor Q(x,y,z) er et vilkårligt punkt på L


Skriv et svar til: Parameterfremstilling i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.