Matematik

ortogonale linjer - hjælp

22. maj 2011 af Peterhansen92 (Slettet)


Ortogonale linjer:

sætningen lyder;

Linjerne med ligningerne

y = ax + b   og y = cx + d 

er ortogonale, netop hvis produktet af deres hældninger er -1:  ac = -1



nogen der kan forklare mig hvad det betyder?  og hvorfor den anden ligning hedder y = cx + d ?   jeg ved at den første ligning, er ligningen for en ret linje ?

mvh
Peter


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. maj 2011 af NejTilSvampe

 ortogonal betyder vinkelret. og den anden ligning er også en ret linje, der er bare brugt andre bogstaver for at den skal skille sig ud fra de andre konstanter. De er jo ikke nødvendigvis ens.


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Den anden er også ligningen for en ret linje. Kaldte man dem begge y = ax+b så ville der rent matematisk menes, at en ligning var ortogonal med sig selv.

Du skal forstå, at hvis vi kaldte ligningen for y = ux+t eller y = ix + g så ville der stadig være tale om en ret linje. Man kalder bare konstanterne noget andet.


Brugbart svar (2)

Svar #3
22. maj 2011 af mathon

      y = ax + b                med retningsvektor [1,a]
 
      y = cx + d                med retningsvektor [1,c]

ved ortogonalitet
gælder for
skalarproduktet
                                      [1,a] • [1,c] = 0

                                      1·1 + a·c = 0

                                      ac = -1                 


Svar #4
22. maj 2011 af Peterhansen92 (Slettet)

hvordan kan du se at retningsvektoren er (1,a)  og for den anden (1,c)

 skal det ikke være (-1,a) og (-1,c) ?


Brugbart svar (1)

Svar #5
22. maj 2011 af NejTilSvampe

 #4 - hver gang x øges med 1 øges y med a for den ene. Dvs. Δy = a når Δx = 1. Altså er retningsvektoren <1,a>


Svar #6
22. maj 2011 af Peterhansen92 (Slettet)

men blev vi ikke enige om, at hældningen er -1 ?  jeg kan ikke rigtig se hvor vi har brugt tallet -1 henne ?


Brugbart svar (1)

Svar #7
22. maj 2011 af NejTilSvampe

 #6 NEJ! 

Vi blev enige om at PRODUKTET af hældningerne er -1.

ac = -1 <=> a = -1/c


Skriv et svar til: ortogonale linjer - hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.