Matematik

et punkt og vektor til ligning

23. maj 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

vektor a = (2,6) 

Vektor, er parallel med linjen l. Linjen går igennem punktet P(4,5). Bestem en forskrift for l.

hvordan løser jeg denne? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. maj 2011 af mathon

        en linje parallel med vektor
                                                                  (1/2)·[2,6] = [1,3]
        har hældningskoefficient 3

dvs
             y = 3x + b        gennem (4,5)

             5 = 3·4 + b

             b = -7
hvoraf
             l:  y = 3x - 7
 


Svar #2
23. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

hvorfor ganger du med (1/2)? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. maj 2011 af NejTilSvampe

 #2 - fordi uanset hvilken konstant du ganger med, vil retningen enten være den samme eller modsatrettet, dermed er hældningen den samme. Det er ligesom at forkorte en brøk.


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. maj 2011 af mathon

når - og kun når - en linje har retningsvektor [1,a]
er dens hældningskoefficient lig med a

eller udtrykt
alment:
for linjen med retningsvektor [b,c]
er
                        
                           a = tan(V) = (c/b)
specifikt:

for linjen med retningsvektor [2,6]
er

                          a = tan(V) = (6/2) = 3                 


Svar #5
23. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

 jo men ligningen havde været en anden hvis hvis vi ikke have ganget med (1/2) 

men ja retningen havde været den samme. 


Svar #6
23. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

hvornår ved man om det gælder? altså at det lige præcis er (1,a)? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
23. maj 2011 af mathon

ligning bliver den samme

              normalvektor
                                               n = [-6,2]

              l:   {Q(x,y) | nPQ = 0}

                   [-6,2]•[x-4,y-5] = 0

                   -6(x-4) + 2·(y-5) = 0                      der divideres på begge sider med 2

                  -3(x-4) + 1·(y-5) = 0

                  -3x + 12 + y - 5 = 0

                   y = 3x - 7


Svar #8
23. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

der er godt nok mange regler at holde styr på. 

og jeg skal op til eksamen i morgen :( 


Skriv et svar til: et punkt og vektor til ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.