Matematik

funktion

24. maj 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

 En funktion f er bestemt ved
f (x)=(x−3)2.


a) Bestem en ligning for tangenten til grafen for f i punktet (1, f (1)).


Tangenten til grafen for f i punktet P(a, f (a)) skærer koordinatsystemets akser i
punkterne Q og R, når 0≤a<3 .


b) Bestem koordinatsættene til hvert af punkterne Q og R udtrykt ved a.
Det oplyses, at arealet af trekant OQR er givet ved

T(a)= 1/4 (9−a 2)(a+3) , 0≤a<3.


c) Bestem den værdi af a, der gør arealet af trekant OQR størst muligt.

har problemer med b og c. hint til at løse disse? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2011 af ploger (Slettet)

b) Find f(a) og f'(a). Indsæt i tangentligningen: y = f'(a)*(x-x0)+f(a).

Læg mærke til, hvor punkterne Q og R ligger (du kan aflæse deres ene koordinat af tegningen der er i opgavesættet) og find derefter det andet koordinat.

c) Optimeringsopgave. Find T'(a), løs T'(a)=0 og vis at det er et maksimum.

Du kan tjekke, om du får de rigtige facit i denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1020149 


Svar #2
24. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

hvordan findes f(a)? 

altså jeg ved at a er hældningen, men hvordan finder jeg denne? 

det indgår ikke i forskriften. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Tangenten til grafen for funktionen f(x) i punktet (x0 , f(x0)) har ligningen

y = f'(x0)·(x - x0) + f(x0)

b) Med x0 = a fås tangentens ligning til

y = f'(a)·(x - a) + f(a)

Aksepunkterne: Q: y = 0 ⇒ xQ = a -f(a)/f'(a) ; R: x = 0 ⇒ yR = f(a) - a·f'(a) .

Med f(x) = (x-3)2 fås f'(x) = 2(x-3) , så xQ = a - (a-3)/2 = (a+3)/2 , og yR = (a-3)2 -2a·(a-3) = (3-a)(3+a) .

Arealet af trekant OQR er da, for 0 ≤ a < 3 ,

T(a) = (1/2)|xQ||yR| = (1/2)((a+3)/2)·(3+a)(3-a) = (1/4)(a+3)(9 - a2)

c) Løs ligningen T'(a) = 0 ⇒ (9 - a2) + (a+3)(-2a) = 9 -a2 -2a2 -6a = -3a2 -6a +9 = 0 ⇒a2 + 2a -3 = 0 ⇒ (a+3)(a-1) = 0


Svar #4
24. maj 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, jeg er ikke helt med på det godt nok ved b-delen

i b-delen isolerer du hhv. x og y fra tangentligningen, ikke? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man finder de punkter, hvor den rette linie skærer akserne, dvs. man beregner y for x = 0 , og man løser x for y = 0 .


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. april 2012 af solsky (Slettet)

jeg kan ikke se, hvordan R: x=0 og Q: y = 0 - er det ikke omvendt?

Samtidig, hvordan ser at xQ er som overstående og yR er som overstående? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. april 2012 af Andersen11 (Slettet)

#6

Jeg havde valgt at lade Q være aksepunktet på x-aksen, hvor y = 0 , og at lade R være aksepunktet på y-aksen, hvor x = 0. Hvis det ikke er bestemt i opgaven, kan man naturligvis vælge at lade det være omvendt.

Med en tangentligning

y = f '(a)·(x - a) + f(a)

sætter man først y = 0 og finder det tilhørende xQ , og dernæst sætter man x = 0 og beregner det tilhørende yR .


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2012 af guzbak

Jeg forstår ikke om det skal give
yR = (a-3)2 -2a·(a-3) = (3-a)(3+a) eller (0,9-a^2).

Hvordan hænger det sammen?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#8

Punktet R har koordinaterne (0 ; yR) = (0 ; 9-a2) .


Brugbart svar (0)

Svar #10
30. maj 2012 af guzbak

Hvordan går man fra yR og så til t få 9-a^a?

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #11
30. maj 2012 af guzbak

Mangler der ikke -2 foran (a-3)2 -2a·(a-3), som du havde skrevet tidligere? Eller hvordan?? forstår slet ikke hvordan det kan give 9-a^2

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Brugbart svar (0)

Svar #12
30. maj 2012 af Andersen11 (Slettet)

#11

Der er en typografisk fejl i #3. Med f(x) = (x-3)2 har vi

yR = f(a) - a·f '(a) = (a-3)2 - a·2·(a-3) = (a-3)·(a-3 -2a) = -(a-3)·(a+3) = (3-a)·(3+a) = 9 - a2


Brugbart svar (0)

Svar #13
30. maj 2012 af guzbak

Jamen, så passer pengene jo :) tak!

- - -

Angiv gerne om mit svar var brugbart, ved at trykke på "brugbart svar".

// Guzbak


Skriv et svar til: funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.