Matematik

find egenrum

25. maj 2011 af nstella (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

har vedhæftet filen med opg. (opg. 1 spm 5) men ellers er spm er flg: Bestem egenværdierne og egenrummene for matricen A(0):

A(0) = en 3 x 3 matrice med nul i alle 0,1,0 i diagonalen og resten er også 0.

egenværdierne er 1 og 0, mne nu skal jeg finde egenrummet: er lidt i tvivl, er det ikke sådan at man ganger svaret: V (0) = span(1; 0; 0); (0; 0; 1) og V (1) = span(0; 1; 0)

A(0)-lamda *(x1,x2,x3) ---) får x1 og x2 og x2. Ok dårlig forklaring. Men i hvert fald kan jeg ikke få det samme som i rettevejl - der er 2 i spanen for egenværdi = 0, fordi rm(o)=2, men jeg kan ikke helt forstå hvordan man kan få 2 forskellige resultater?

Vedhæftet fil: rv Mat B V11[1].pdf

Brugbart svar (1)

Svar #1
25. maj 2011 af peter lind

Svaret er jo givet i din henvisning. Det er let at se at A*x = 0 for x en af vektorene (1, 0, 0) og (0, 0, 1) og at (0, 1, 0) tilsvarende har egenværdien 1. Der gælder så at hvis x = a*(1, 0, 0) + b*(0 , 0, 1) gælder A*x = 0 så egenrummet til egenværdien 1 er alle vektorer, der kan skrives på den måde, eller sagt på en anden måde vektorerne (1, 0, 0) og (0, 0, 1) udspænder underrummet. Tilsvarende kan siges at (0, 1, 0)  udspænder det andet underrum.


Svar #2
25. maj 2011 af nstella (Slettet)

hej, tak for svar.

Men mm.. jeg er ikke helt sikker på jeg forstå. Kan du bekræfte om den metode jeg anvender er helt forkert? (den jeg prøvede at forklare i starten.

matricen 3 x 3 matrice med nul i alle 0,1,0 i diagonalen og resten er også 0.  

gange

x1

x2

x3

------------)      nedenstående matrice

x1* 0 + x2* 0 + x3 * 3
 

x1* 0 + x2* 1 + x3 * 3
 

x1* 0 + x2* 0 + x3 * 3
 

-------------)

0+0+0

0+x2+0

0+0+0

-----------------)

x1 vælges frit

x2=0

x3 vælges frit

-------------)

span(1,0,1)

giver ovenstående mening? synes bare det er fremgangsmetoden i mine noter, men det giver ikke rigtig mening på denne opg.


Brugbart svar (1)

Svar #3
25. maj 2011 af peter lind

Det ser fornuftigt ud.


Svar #4
25. maj 2011 af nstella (Slettet)

men jeg får jo span(1,0,1)

og svaret er V (0) = span(1; 0; 0); (0; 0; 1)


Brugbart svar (1)

Svar #5
25. maj 2011 af peter lind

Nå ja. Lige den sidste overså jeg og i øvrigt også 3 tallet længere oppe. Du får A*x = (0, x2, 0) = x2(0,1,0) = 0*x1(1,0,0) +1*x2(0,1,0) +0*x3(0,0,1) hvor 0'erne  og ettallet er egværdien


Svar #6
26. maj 2011 af nstella (Slettet)

hov, 3 er en fejl, der skulle selvf. have stået nul.

men tak for svar, er lige ved at være der - du har skrevet: 0*x1(1,0,0) +1*x2(0,1,0) +0*x3(0,0,1) hvor 0'erne og ettallet er egværdien

mit spm. (1,0,0) og (0,1,0) og (0,0,1) hvordan har du fået dem? synes ikke lige jeg kan gennemskue det?

er det fordi det hele tilsidst skal danne en enhedsmatrix?


Brugbart svar (1)

Svar #7
26. maj 2011 af peter lind

Nej. Faktisk er det så simpelt når det er en diagonalmatrix, så man umiddelbart kan se det. Hvis det er en diagonalmatrix er basisvektorene egenvektorer med elementet i diagonalmatricen som egenvektor.


Skriv et svar til: find egenrum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.