Matematik

Hjælp til geometri, eksamens

25. maj 2011 af AmirSadi (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej :)

Jeg skal op til studentereksamen i matematik B, og sidder derfor med nogle gamle eksamenssæt, for at øve mig.

Jeg ramte så ind i den her opgave, som jeg bare ikke kan løse.

En kasse har en kvadratisk bund med sidelængden x, og højden af kassen er h. Kassen har et cirkulært hul i låget med en diameter på 0,8x.

a) Bestem kassens overflade areal udtrykt ved x og h.

Det oplyses at kassens rumfang er 10, og at 1 < x < 10.

b) Bestem h udtrykt ved x. Bestem den værdi af x, der giver kassen det mindste overfladeareal.

Opgaven er fra Studentereksamen Matematik B tirsdag den 1. juni 2010

Håber nogle kan hjælpe mig :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2011 af Bootstrap (Slettet)

En kasses rumfang er jo givet ved (når denne er kvadratisk)

V=2x*h

I opgave b, der skal du optimere x, differentialregning, husk at find minimumspunktet :-)


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

a) Kassens overflade består af 6 rektangler. Træk arealet af det cirkulære hul i låget fra kassens overfladeareal.

b) Udtryk kassens rumfang V ved x og h, og benyt V = 10 til at isolere h , og indsæt det i udtrykket for kassens overfladeareal O(x) . Find minimum for funktionen O(x) .


Brugbart svar (0)

Svar #3
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Det er ikke det korrekte udtryk for kassens rumfang.


Svar #4
25. maj 2011 af AmirSadi (Slettet)

 Tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2011 af Bootstrap (Slettet)

Næ vent... Det er jo helt forkert, det var overfladearealet du skulle bruge i opgave A:

Du har følgende sider at gøre godt med:

bund: x*h

side: 4*x*h (da der er 4 sider)

og låget: (x*h)-(0.8x)

Dette kan derfor beskrives som følgende:

A=(x*h)+(4*x*h)+((x*h)-0.8x))

eller:

A=6xh-0.8x


Brugbart svar (0)

Svar #6
25. maj 2011 af Bootstrap (Slettet)

#3

Hvorfor er det at det ikke er korrekt at betragte rumfanget som 2x*h?


Brugbart svar (0)

Svar #7
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Fordi rumfanget af kassen med kvadratisk bund er V = x·x·h = x2·h . Dit udtryk i #1 repræsenterer et areal, ikke et rumfang.


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. maj 2011 af Bootstrap (Slettet)

Aha.. Well said.


Brugbart svar (2)

Svar #9
25. maj 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Det er ikke korrekt, at arealet af det cirkulære hul er 0,8x . Diameteren af det cirkulære hul er 0,8x . Dets radius er derfor 0,4x, og arealet af hullet er derfor π·(0,4x)2 = 0,16·π·x2 .

Det er heller ikke korrekt, at bund og låg (uden hullet) hver har arealet x·h . Bunden og låget har en kvadratisk form, med sidelængden x. Arealet af bunden og låget (uden hullet trukket fra) er derfor x2 for hver af dem. Kassens samlede overfladeareal er derfor

A = 4xh + 2x2 -0,16·π·x2 = 4xh + (2 - 0,16π)·x2


Svar #10
25. maj 2011 af AmirSadi (Slettet)

 Tak for hjælpen alle sammen :D


Skriv et svar til: Hjælp til geometri, eksamens

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.