Matematik

Taylorpolynomium - bestem f(0)

26. maj 2011 af yonx (Slettet)

Hey!

Jeg har en opgave jeg er helt lost i, så håber nogle vil hjælpe, selvom jeg slet ikke selv kan komme på noget forslag!?

Opgaven er:

En funktion f(x) har den egenskab, at dens Taylorpolynomium af 3. grad med udviklingspunkt a=0 er

P3(x)= 6 + 2x - x^2 + 2x^3.

Bestem værdierne f(0) og f'(0)

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. maj 2011 af PoKulaKi (Slettet)

Se hvad definitionen af taylorkoefficienterne er, så kan du aflæse  værdierne for  f(0) og f'(0) ud fra koefficienterne i dit taylorpolynomium.


Svar #2
26. maj 2011 af yonx (Slettet)

Hmm.. Er ikke helt med. Har prøvet at læse om Taylor, var fraværende den dag vi havde om det...

Jeg har en formel Pn(x) = f(0) + f'(0)x + (f´´(0)/2!) * x2 + .... 8fn(0)/n! * xn

vil det sige at

f(0) = 6

f'(0) = 2

f''(0) = er det 2?

f'''(0) =6 ?

Hvad betyder ! i nævneren?


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. maj 2011 af PoKulaKi (Slettet)

Ja, men du glemmer, at der står et minus foran x2, så f ''(0) =-2.

f '''(0) = 2 ·(3!) = 2·3·2·1=12


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. maj 2011 af PoKulaKi (Slettet)

for et naturligt tal n er

n! = n ·(n-1)·(n-2)·...·2·1

fx

6! = 6 ·5·4·3·2·1

se også

http://da.wikipedia.org/wiki/Fakultet_(matematik)


Svar #5
26. maj 2011 af yonx (Slettet)

Fedt! Mange tak for hjælpen :)


Svar #6
26. maj 2011 af yonx (Slettet)

Hvordan bestemmer jeg så Taylorpolynomiet af 3. grad for    f(x) =arcsin(2x)     med udviklingspunkt a=0?


Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2011 af PoKulaKi (Slettet)

At det skal være af grad 3 betyder, at du kun tager led med af grad mindre end eller lig med 3. altså

P3(x) = f(0) + f'(0)x + (f´´(0)/2!) ·x2 +  (f´´'(0)/3!)· x3 

Så skal du så bare finde f(0),f'(0),f''(0) og f'''(0). Der bliver du nok nødt til at diffrentiere.

Står taylorrækken for arcsin(x) i din bog? for så er der en nemmere løsning, så kan du bare indsætte 2x i stedet for x overalt i rækken, og så har du rækken for arcsin(2x)


Svar #8
27. maj 2011 af yonx (Slettet)

Nope har ikke taylorrækken i bogen... Og synes ikke jeg kan få noget fornuftigt resultat? :s

f(0) = 0

f'(x) = 2 / √(1-4x2)

f'(0) = 2

Hvad er så f''(x)? Sys f'(x) er svær at differentiere yderligere!?


Skriv et svar til: Taylorpolynomium - bestem f(0)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.