Matematik

Besværlig ligning - please hjælp

28. maj 2011 af Baily (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa.

Jeg har store problemer med at løse følgende ligning:

k1 - 41*sin(a) = k2*cos(a)

Er der nogen der kan løse den ? Det ville være en kæmpe hjælp :)

Hilsen

Camilla 


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2011 af peter lind

Du kan omskrive ligningen til 41*sin(a) + k2*cos(a) = k1. venstre sid kan dernæst omskrives til A*sin(a+φ). Brug reglerne for beregning af sin(u+v) til at finde A og φ


Svar #2
28. maj 2011 af Baily (Slettet)

 Tak for det, men forstår ikke helt hvad der sker med 41 og k2, er det fordi du bare omskriver? Og hvad med cosinus? kan du skrive en regel ned? 

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #3
28. maj 2011 af SuneChr

Som #1 :

Ligningen a sin(x) + b cos(x) = c
Lad r = √(a2 + b2). Da a2 + b2 = r2 eller (a/r)2 + (b/r)2 = 1 findes der et punkt på enhedscirklen, hvis koordinater er (a/r, b/r). Altså findes et tal y, så cos(y) = a / r og sin(y) = b / r. Divideres ligningen a sin(x) + b cos(x) = c igennem med r, fås
cos(y) sin(x) + sin(y) cos(x) = c / r.
Bruger vi additionsformlen for sin(u + v), kan ligningen skrives
sin(y + x) = c / r,
som er en grundligning for sinus. Den løses, og y sættes lig cos–1(a / r).
------------------------------------------------------------
Sæt          a = 41             b = k             c = k1


Svar #4
28. maj 2011 af Baily (Slettet)

 Jeg kan godt se det er længe siden jeg har brugt alle de regneregler og formler. Jeg må nok indrømme jeg har brug for at få det skåret mere ud i pap... 
håber I vil  hjælpe...


Svar #5
28. maj 2011 af Baily (Slettet)

Jeg har lige fundet ud af at den ene konstant godt kan omskrives, men kan være der er nogen der kan forklare  mig løsning på en pædagogisk måde :) 

K1=K2*cosA+K3*sinA

på forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

Hvis vi bruger simplificeringen fra # 3 fås:

a*sin(x) + b*cos(x) = c......................vi dividerer med cos(x)

a*tan(x) + b = c/cos(x)...............vi kalder tan(x) for t og kvadrerer på begge sider og benytter,

at 1/(cos(x))^2 = 1+t^2

a^2*t^2+2*a*b*t+b^2 = c^2*(1+t^2).........ordner ligningen og får 

(a^2-c^2)*t^2+2*a*b*t+b^2-c^2 = 0........................som er en alm. andengradsligning i t  (=tan(x))
 


Skriv et svar til: Besværlig ligning - please hjælp

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.