Matematik

Andengrads ligninger

28. maj 2011 af chelle93 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej (: 
Jeg sidder med et spørgsmål til min mundtlige matematik eksamen, som jeg har prøvet at løse flere gange. 
Men jeg får ikke det samme svar grafisk og ved beregning. :( 

Spørgsmålet er: 
Løs andengradsligningen f(x) = g(x) ved beregning og grafisk

f(x) = x^2-2x-3 og g(x) = x+2

- jeg går ud fra, at det er de to steder graferne skærer hinanden jeg skal finde?
er der nogen der ved hvad jeg skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. maj 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Sæt f(x) = g(x) og løs som en alm. 2.gradsligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

f(x)  = g(x)   her finder du skæringspunkt(rne) til de 2 grafer. f(x) er en parabel og g(x) er en ret linje.


Svar #3
28. maj 2011 af chelle93 (Slettet)

okay, og hvordan skal jeg så gøre ved den grafiske metode? :)


Svar #4
28. maj 2011 af chelle93 (Slettet)

 det vidste jeg godt, har haft dem tegnet ind i et koordinatsystem.. men det hjælper mig jo ikke med at finde de to skæringspunkter ??


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

Du tegner graferne  i et koordinatsystem. Du finder toppunktet til f(x) samt rødderne. Parablen har også et skæringspunkt med y-aksen  (0;-3) 


Svar #6
28. maj 2011 af chelle93 (Slettet)

ved at sætte f(x) = g(x) og samle dem, så der står 0 alene på den ene side, og derefter regne den ud som en normal andengrads ligning giver mig ikke skæringspunkterne :( 

skæringspunkterne skulle gerne være ca. -1,20 og 4,20 men det er det ikke ved beregning.. 
ikke engang tæt på.. det bliver -0,25 og 3,25 :(


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

x2 - 2x -3 = x+2   =>  x2 -2x -x -3 - 2 = 0 løs denne andengradsligning.


Svar #8
28. maj 2011 af chelle93 (Slettet)

 den skærer da y-aksen i (0;2)


Svar #9
28. maj 2011 af chelle93 (Slettet)

 ja, og det bliver så x^2-3x-5 som en andengrads ligning, hvor a = 1, b = -3 og c = -5


Brugbart svar (0)

Svar #10
28. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

Ja det er korrekt den rette linje g(x) skærer y-aksen i (0;2). Men parablen f(x) skærer y-aksen i (0;-3)


Brugbart svar (0)

Svar #11
28. maj 2011 af ramme2 (Slettet)

#9  rigtigt


Brugbart svar (1)

Svar #12
28. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

x^2-3x-5=0
 

x=3/2+/-V(9/4+20/4)=3/2+/V(29)/4=(3+/-V29)/2  ~  -1,2 og 4,2
 

- hvilket også kan aflæses på tegningen af graferne
 


Svar #13
28. maj 2011 af chelle93 (Slettet)

 mange tak :) 
det sætter mig lidt på rette spor, meeeen. 

jeg får f(x) = g(x) til at blive x^2-3x-5 og det må give a = 1, b =-3 og c = -5  det må betyde at d = 11  og det gør at nulpunktsformlen giver -0,25 og 3,25 og det er forkert :(


Brugbart svar (0)

Svar #14
28. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

d = 9 - 4*1*-5 = 9 + 20 = 29


Brugbart svar (0)

Svar #15
28. maj 2011 af AskTheAfghan


Løsning...

... hvor a = 1, b = -3 og c = -5



Brugbart svar (0)

Svar #16
28. maj 2011 af Krabasken (Slettet)

# 15

Den "nye" løsning findes sådan set osse i # 12


Brugbart svar (0)

Svar #17
28. maj 2011 af AskTheAfghan

Fortsættes i #15

       1. punkt;

      2. punkt;

Se vedhæftet fil.


Svar #18
28. maj 2011 af chelle93 (Slettet)

 WOW ... :D 
Mange, mange tak "AskTheAfghan" :)


Skriv et svar til: Andengrads ligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.