Matematik

hjælp med at bestemme d i RSA!

01. juni 2011 af kristen7564 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 hej alle sammen! skal bruge noget hjælp inden AT eksamen på fredag!

jeg skal op i noget om RSA, og da jeg kun har mat på B-niveau er jeg lidt ude hvor jeg ikke kan bunde!

det kunne være fedt hvis nogen kunne forklare mig hvordan det skal gøres!

jeg arbejder også på et lille tal-eksempel med nogle små primtal!

her:

p= 7

q= 5

n = 7 · 5 = 35

phi(n) = (7-1) · (4-1) = 24

her efter har jeg sat e til at være 11, da denne er indbyrdes primisk med 24.

det er nu jeg kommer i problemer! hvordan bestemmer jeg d!

på forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. juni 2011 af peter lind

Med så små tal kan du prøve dig frem nemmest i et regneark. en yderligere hjælp er at d er et ulige tal. Opret en kolonne (eller række) med tallene 3, 5, 7 o.s.v. For nemheds skyld går jeg ud fra at det er i kolonne A. I kolonne B beregner du kolonne A  gange e. I kolonne C beregner du så tallene i kolonne C modulo 24. Du ser så efter hvornår du så får 1.

Det bemærkes at de fleste regneark hvis ikke alle har en funktion til at beregne resten ved division med et tal. Den hedder  normalt noget i retning af mod eller rest.

I mere seriøse beregninger findes der en algoritme til det. Det er Euklids algoritme, som er mere end 2000 år gammel og blev fundet, da danskerne lige var kommet ind i bronzealderen.


Skriv et svar til: hjælp med at bestemme d i RSA!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.