Kemi

propen reagere med HCl

03. juni 2011 af Bluemoney (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej folkens.

Jeg har et spørgsmål som lyder på: forklar hvordan propen reagere med HCl. (inddrag Markovnikovs regel.)

Jeg er lidt blank ved denne opgave, altså propen er CH2=CH-CH3 som reagere med HCl .

CH2=CH-CH3 + HCl --> ? mit gæt på dette vil være CH3CH2CH2Cl

er dette korrekt ? hvis ja, kan man så ikke også havde den til at hedder CH3CHClCH3 ??


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. juni 2011 af vejgeh (Slettet)

Der vil komme to produkter fra CH2=CH-CH3's reaktion med HCl. Nemlig CH3-CHCl-CH3 og CH2Cl-CH2-CH3. Den førstnævnte vil være dominerende ifølge Markovnikovs regel. Det kan nemt forklaret begrundes med, at H vil sætte sig dér, hvor der i forvejen er flest H'er, netop som Markovnikovs regel foreskriver, men produkt nr. 2 vil også forekomme, men i mindre grad.


Svar #2
05. juni 2011 af Bluemoney (Slettet)

Du skriver :" den førstnævnte vil være dominerende ifl. markovnikovs regel. "

er det den først nævnte ved mig eller dig?

altså Cl kommer til at sidde yderst i reaktionen ikke sandt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. juni 2011 af vejgeh (Slettet)

Nej, den første af dem, jeg nævnte. Og nej, Cl vil sætte sig på det midterste C. Det er præcis det, som sker her, blot med Br i stedet for Cl, men princippet er nøjagtigt det samme:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/MarkovnikovRulePropeneHBr.svg/514px-MarkovnikovRulePropeneHBr.svg.png


Skriv et svar til: propen reagere med HCl

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.