Matematik

tjek lige den her ÅRSPRØVE

03. juni 2011 af zztobiaszz (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hej folkens.

jeg skal op til årsprøve i matematik nu på mandag (6. juni) og der er en af opgaverne i ´pensummet´ , som jeg er lidt i tvivl om hvordan skal løses, så hvis en af jer ved det må i MEGET gerne skrive det i en kommentarer, eventuelt med forklaring på hvordan du gør hvis jeg da ikke selv er i stand til at regne det ud :)

Opgaven lyder:

I perioden 2004-2008 er det årlige offentlige forbrug steget med 18,5 mia kr. pr. år. I 2004 var det årlige offentlige forbrug 388 mia. kr.

Indfør passende variabel , og opstil et udtryk, der beskriver udviklingen i det årlige offentlige forbrug som funktion af tiden.

Håber i kan hjælpe mig hurtigst muligt! :)

Med venlig hilsen Tobias Andersen 

 

Brugbart svar (1)

Svar #1
03. juni 2011 af Rasmus5746 (Slettet)

I det den stiger fast hvert år må det jo være en lineær funktion: y = ax + b

b angiver startforbruget  (forbruget i 2004)- 388 mia kr.

a angiver væksten pr. år. - 18,5 mia kr.

y angiver det samlede offentlige forbrug som funktion af tiden, x

Altså y = 18,5x + 388


Svar #2
04. juni 2011 af zztobiaszz (Slettet)

Nååe ja, kan godt huske det med den lineære funktion nu! :)

-Men hvordan ved du at det ligepræcis er b, som angiver startforbruget og ikke f.eks. a?


Brugbart svar (0)

Svar #3
04. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

Starten hedder jo matematisk "x = 0"

Og hvis du sætter x=0 i ligningen for linien får du y = b

Så b er altså startværdien ;-)


Svar #4
05. juni 2011 af zztobiaszz (Slettet)

 #3

Forstår ikke hvordan du finder frem til det der :) - det er bare basic knollage? :)

du siger altså, at x=0 er lig med y=b i enhver ligning? :) er b værdien altid startværdien? :)

på forhånd tak for dit svar! :)

 

Brugbart svar (0)

Svar #5
05. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

Nu har du en linie, der karakteriserer forbruget i år 0 - 5

linien hedder y = a*x hvor x er årene og y er forbruget

For hvert år, der går stiger forbruget med 18,5 (mia)

Hvis vi ganger antallet af år, der går med 18,5 får vi stigningen ialt.

18,5 * 0 år giver ingen stigning

18,5 * 1 år giver 1 * 18,5

18,5 * 2 år giver en stigning på 2 * 18,5

Osv.

18,5 er altså det tal a, du skal gange x med for at få den samlede
stigning til og med det år, som x angiver.

Nu får du at vide, at forbruget derimod ikke starter ved 0  idet der allerede i år 0 er et forbrug på 388

Så hvis vi skal kunne bruge ligningen y = ax+b og sætter x= 0, så får vi y = b, som altså er forbruget inden vi starter med at tælle år, dvs allerede da x = 0.

Med andre ord: x starter ved 0 og y starter ved 388 (= b) og vokser for hvert x (år) med 18,5 (= a)

Er det bedre  - ?
 


Svar #6
05. juni 2011 af zztobiaszz (Slettet)

 Åhh, grunden til at du siger at hvis x=o så får vi y=b er fordi at hvis du siger a*0 bliver det nul og der er derfor kun +b (b) tilbage?

Du siger at y starter ved 388 (=b) det forstod jeg ikke rigtigt, men ellers super beskrevet! :)

 

Brugbart svar (0)

Svar #7
05. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

"Du siger at y starter ved 388 (=b) det forstod jeg ikke rigtigt, men ellers super beskrevet!"
-
I opgaven står der:
 

"I 2004 var det årlige offentlige forbrug 388 mia. kr."
 

Dvs. i år 0 allerede inden vi er begyndt at at tællle år - således at x altså kun er 0 -  da er furbruget (y) allerede 388.
 

Dvs. at b ( som jo fremkommer ved at sætte x = 0) skal være 388.
 


Svar #8
05. juni 2011 af zztobiaszz (Slettet)

vi nærmere os ;)

-det eneste jeg ikke helt er med på, er at du siger a y og b er det samme tal? - altså 388 (mia)?

Så ville ligningen jo hedde: 388=18.5x+388?

tak for dine hurtige svar :)


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. juni 2011 af Krabasken (Slettet)

Ja - altså når x = 0

Prøv at sætte x = 0, så passer det faktisk !


Svar #10
05. juni 2011 af zztobiaszz (Slettet)

 det har du endelig ret i, mange tak for hjælpen!!! :D

 

Skriv et svar til: tjek lige den her ÅRSPRØVE

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.