Dansk

MULIG SKABELON TIL DANSK EKSAMEN

06. juni 2011 af Jensen2300 (Slettet) - Niveau: A-niveau

 Hej Alle sammen 

Jeg har oprettet denne tråd, fordi jeg gerne vil hjælpe andre trætte og hjælpeløse studerende. 

Jeg har lavet en skabelon til hvordan man muligvis kan analysere en novelle. Det er forskellige dansk faglige begreber man kan anvende, men det ikke er sikkert at det kan anvendes til alt. Det skal ikke anvendes i denne rækkefølge

Jeg håber I kan bruge det til eksamen :) 

Forfatteren;

Årstal:

Komposition:
Kronologisk
In medias res
Flash back

Miljøskildring:
Tid, sted, miljø

Fortællerform:
Jeg-fortæller=eksplicit fortæller: Tager del i handlingen
3. personsfortæller=Implicit fortæller: Synsvinkel og indblikket skifter mellem personerne
Alvidende fortæller: Overordnede blik på handlingen og personernes holdninger og tanker

Synsvinkel:
Indvendigt syn: fortælleren ved hvad personerne tænker og føler
Udvendigt syn: Fortælleren ved begrænset, ved at fortælle hvordan de handler
Medsyn: Fortælleren fortæller mens handlingen sker

Personkarakteristik:

Monolog: indre monolog

Billedsprog: Forholdet mellem realplan/billedeplan

Sammenligninger: (ligesom, som er sammenligningsord)

Metaforer: for eksempel tid er penge:

Målområde: Tid

Kildeområde: Penge


Den kognitive metafor: erkendelse/forståelse, fremhæver betydningen, forholde os til verden
Levende og døde metaforer: dagligdagsmetaforer/litteraturmetaforer
Orienteringsmetaforer: metaforer som har at gøre med rumlig orientering. F.eks.: glad er op, og ked af det er ned

Stilens nulpunkt: Når et tekst nærmer sig til en ikke-markeret stil, neutral sprogbrug

Paratagme: Hovedsætning stillet op ved siden af hinanden, bundet af konjunktionen ”og”

Hypotagme: Lange perioder med mange underordnede ledsætninger (argumenterende tekster + ældre litteratur)

Symbolik: Overført og bogstavelig betydning:

Metonymier: Sprogligt billede. Det er en del af en helhed f.eks. begreber under vinteren – semantiske deling. Det er en realplan med udsnit.

Personificering: Begreber tillægges menneskelige egenskaber

Besjæling: Ting, planter, dyr, naturfænomener får menneskelige egenskaber

Intertekstualitet: Referencer til andre tekster

Inferens: læseren er en meddigtende part i det litterære univers

Dobbeltblik: Refleksion + oplevelse = læseren skal have blik for handlingen og for personernes holdninger og skæbne + have blik for måden handlingen fortælles på.

Den sceniske fremstilling: Fordyber sig i detaljer

Den panoramiske fremstilling: Springer hurtigt frem, og skaber en tidsmæssigt overblik.

Sætningsopbygning: Verber/adjektiver/substantiver

Semantiske skemaer: Ord som kan forbindes til en vis sammenhæng

Litterære analysemetoder:
- Den biografiske læsning: Det portrætterende spor/det genetiske spor
- Den nykritiske læsning: lagkagemodel
- Den postkoloniale læsning
- Den ideologikritiske læsning
- Den psykoanalytiske læsning
Åben tekst=subjektiv fortæller: det er ikke en klar slutning
Lukket tekst=alvidende fortæller: det er en klar slutning

Litteraturhistorisk perspektiv:

Tema/budskab:


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2011 af Ditte_92 (Slettet)

 Mange tak, det er meget brugbart :) 


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. juni 2011 af nananaa (Slettet)

Under synsvinkel kan "bagudsyn" tilføjes :)

Bagudsyn: Fortælleren kan overskue hele tekstens forløb. Fortæller efter begivenhederne har fundet sted. Kan fortælles både i nutid og datid.

Og ved 3. personfortælleren kan følgende tilføjes: 

Synlig: kommenterer, henvender sig til læseren, vurderer og forklarer. En ’bevidsthed’ i teksten, der mener noget.
Skjult: er ikke til stede i teksten, heller ikke med kommentarer osv. Kaldes også udvendig synsvinkel.
Alvidende: kan se ind i flere personer: tanker, følelser mm. Kaldes også indvendig synsvinkel.
Personbunden: kan kun se ind i én person.



 


Svar #3
06. juni 2011 af Jensen2300 (Slettet)

#1 det var så lidt :) 

#2 Tak for tilføjelserne :) 


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. juni 2011 af charlotteai (Slettet)

Til komposition er der vel også rammefortælling, hjemme-ude-hjemme og hjemme-ude-?


Svar #5
09. juni 2011 af Jensen2300 (Slettet)

 jo, men hjemme-ude-hjemme hører mere under eventyrgenren.., men angående rammefortælling så har du ret :) 


Skriv et svar til: MULIG SKABELON TIL DANSK EKSAMEN

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.