Matematik

separation af variable

10. juni 2011 af aaaa202 (Slettet) - Niveau: A-niveau

SOLVED


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Skriv ligningen på formen

y' = b - ay = -a·(y - (b/a)) , og bemærk, at y' = (y - (b/a))' , hvorfor ligningen da også kan skrives

(y - (b/a))' = -a·(y - (b/a)) .

Hvis vi substituerer u = y - (b/a) er ligningen derfor

u' = -a·u , så

u = c·e-ax , og dermed

y = u + (b/a) = (b/a) + c·e-ax


Svar #2
10. juni 2011 af aaaa202 (Slettet)

Det bevis kender jeg nu godt, men tak for hjælpsomheden. Det her var mere en test i om jeg kan finde ud af at separere variable, og det går desværre ikke godt. 
Hvad er der galt i at gå ud fra:
dy/dx = 1*(b-ay)
=>
Integ(1/(b-ay)dy) = Integ(1dx) 

Og løse for y. Jeg får faktisk noget tæt på det rigtige, men det passer ikke helt. Hvad gør jeg galt i min fremgangsmåde? 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

Det er jo svært at se, hvad du gør galt, når du nu har slettet det hele igen.

∫ 1/(b-ay) dy = -(1/a)·∫ 1/(b-ay) d(-ay) = -(1/a)·∫ 1/(b-ay) d(b-ay) = -(1/a)·ln(b-ay) = x + k , så

ln(b-ay) = -ax + k' ,

b - ay = c·e-ax ,

y = (b/a) + c'·e-ax


Svar #4
10. juni 2011 af aaaa202 (Slettet)

 Okay ja, men jeg genskrev det i andet indlæg. Ud fra dine udregninger ser det jo ud som jeg har gjort det rigtigt alligevel så. Jeg brugte min lommeregner, fordi jeg ikke kunne finde en stamfunktion til udtrykket selv, men den gav bare noget lidt andet:
y = ((b * e^ax +1)*e^-ax)/a               V          y = ((b *e^ax -1) * e^-ax)/a


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Det er jo det samme udtryk, bortset fra, at der ikke er nogen arbitrær konstant; c' = ±1/a .


Svar #6
10. juni 2011 af aaaa202 (Slettet)

 gud ja. 1/a er jo også en konstant. Jeg tænker mig virkelig ikke om nogen gange. Mange tak for hjælpen og tiden :)


Skriv et svar til: separation af variable

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.