Matematik

skæring ml linjer

10. juni 2011 af hjæææælp (Slettet) - Niveau: A-niveau

findes der bevise for det? 

jeg ved at man finde skæringen ved at sætte to linjers forskrifter lig med hinanden og isolere x. sætte den fundne x-værdi i en af ligninger og finde anden koordinaten. 

til sidst kontrolleres.. 

men kan jeg bevise at ovenstående forholder sig sådan?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2011 af mathon

ved at foretage ensbetydende beregning  -   med biimplikationspile


Svar #2
10. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

okay, dvs. sætte to ligninger mod hinanden og finde skæringen. det har jeg også selv gjort, men tænkte at et bevis måske var bedre. men har ikke været i stand til at finde et og husker heller ikke at vi har haft et bevis på tavlen om det. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2011 af AMelev

Kun egentlige matematiske sætninger kan bevises. Her er der tale om en metode, som man skal argumentere for, men princippet er det samme: ud fra de givne præmisser skal man via logiske følgeslutninger argumentere for, at det holder. 

Bevis/argumentation, omend MEGET simpelt:

(x,y) ligger på linjen m ⇔ (x,y) er løsningssæt til m's ligning og

(x,y) ligger på linjen k ⇔ (x,y) er løsningssæt til k's ligning

(x,y) er skæringspunkt mellem linjerne m og k ⇔ (x,y) ligger på både linjen m og linje k ⇔ (x,y) er løsningssæt til både m's og k's ligninger.
 


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Det er et postulat i euklidisk geometri, at to linier, der ikke er parallelle, skærer hinanden i netop eet punkt. I en aritmetisering af den euklidiske geometri, kan rette linier beskrives som mængder af formen

L = {(x,y) | (x,y) = (p,q) + t·(a,b) , t ∈ R} ,

og skæringspunktet mellem to linier defineres som fællesmængden L1 ∩ L2 mellem to sådanne mængder. Hvis du indskrænker dig til kun at betragte rette linier, der kan repræsenteres ved en forskrift f(x) = ax + b , udelukker du linier parallelle med y-aksen fra diskussionen.


Svar #5
10. juni 2011 af hjæææælp (Slettet)

#4 men rette linje kan da sagtens være parallelle eller har jeg misforstået noget?


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Ja, det er korrekt; men to forskellige parallelle linier har ikke noget skæringspunkt.


Skriv et svar til: skæring ml linjer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.