Kemi

Opløselighed

10. juni 2011 af annaslipsager (Slettet)

 Hej alle.

Er der noget, som kan hjælpe mig med dette kemispørgsmål:

. Forklar om man skal forvente, at man kan opløse den samme mængde AgBr i disse
tre væsker: 1L vand
1L 0,1 M KNO3 (salpeter)
1L 0,1 M KBr

- På forhånd tak
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2011 af mathon

    AgBr er tungt opløseligt,
    hvorfor AgBr's opløselighed i en KBr-opløsning er minimal


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2011 af mathon


Svar #3
13. juni 2011 af annaslipsager (Slettet)

Men betyder det, at der kan opløses den samme mængde AgBr i alle 3 væsker?

Da de er letopløselige og AgBr er tungt opløseligt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. juni 2011 af mathon

   ...det betyder - når du læser rigtigt -  at AgBr næsten ikke opløses i 0,1 M KBr-opløsning


Svar #5
13. juni 2011 af annaslipsager (Slettet)

 KBr såvel som KNO3 er letopløselige. AgBr er tungtopløseligt. Er det så ens for begge disse stoffer at der kan opløses samme mængde AgBr?

Du vælger at tilsidesætte KNO3, hvilket jeg ikke forstår, idet spørgsmålet inddrager begge.


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. juni 2011 af mathon

     både AgNO3 og KBr er let opløselige, medens AgBr er tungtopløseligt


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. juni 2011 af mathon

                                ... der kan kun opløses 4,1·10-14 g AgBr i 1 liter 0,1 M KBr


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. juni 2011 af annehhhh (Slettet)

Jeg har samme problem... Hvorfor er det helt præcist, at der ikke kan opløses særlig meget AgBr i KBr-opløsningen?

Og hvad gælder for AgBr opløst i 1L 0,1M KNO3? Det samme? Forstår hvad du mener med: "både AgNO3 og KBr er let opløselige, medens AgBr er tungtopløseligt"?


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. juni 2011 af mathon

                       opløseligheden af AgBr er s

                                                                    AgBr (s)   <--->   Ag+ (aq)   +   Br- (aq)

     ligevægtsloven giver
                                                                    [Ag+ (aq)] · [Br- (aq)] = Kop = 7,7·10-13 M2                
     i 0,1 M KBr (letopløseligt)
     er
                                                                    [Br- (aq)] = 0,1 M
hvoraf
                                                                  
                                                                    [Ag+ (aq)] = [AgBr (aq)] = (7,7·10-13 M2) / (0,1 M) = 7,7·10-12 M

(her er der set bort fra den samtidigt tilsatte minimale mængde Br-)

                opløseligheden af AgBr i 0,1 M KBr er 7,7·10-12 mol/L

 M(AgBr) = 187,77 g/mol

               opløseligheden af AgBr i 0,1 M KBr er (7,7·10-12 mol/L) · (187,77 g/mol) = 1,45 ng/L

               i 1 L 0,1 M KBr kan opløses 1,45 ng AgBr

................

            i #7 er begået regnefejlen (7,7·10-12 mol/L) / (187,77 g/mol)
som
            skulle have været

                                                           (7,7·10-12 mol/L) • (187,77 g/mol)

           
       
              


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. juni 2011 af KathrineCat (Slettet)

Jeg forstår stadig ikke helt..

Du skal tænke på, at man i spørgsmålet skal forvente, og ikke lave en masse beregninger... Hvordan ville man så kunne argumentere for, at der ikke vil blive opløst så meget AgBr i 1L 0,1M KBr? Og argumentere for at der vil blive opløst meget i vand? Og forstår stadig ikke den med KNO3, hvor meget man kan forvente at der blive opløst i forhold til de to andre, og hvorfor?


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. juni 2011 af KathrineCat (Slettet)

 Og i det link, du har henført til, siger du, at [Ag+]*[Br-] = 8*10^-13M^2

Men her siger du at [Ag+]*[Br-]=7,7*10^13 M^2

Er det bare afrunding??


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. juni 2011 af mathon

da AgBr
                er tungt opløsligt
                 og koncentrationen af Br- i 0,1 M KBr i forvejen er STOR, forventes det, at kun ganske lidt AgBr
                 opløses i 1 L Kr.

AgNO3      
                 er let opløseligt, så de i den tilsatte AgBr-opløsning allerede opløste Ag+-ioner forventes
                 fortsat at være opløst i 1 L 0,1 M KNO3


Brugbart svar (0)

Svar #13
14. juni 2011 af KathrineCat (Slettet)

 Og vand? Er det bare, at vand er et godt opløsningsmiddel, og derfor opløses der en del i vand? Jeg har fået det til, at der opløses 167866 ng i 1 L vand, som jo er ret meget..


Skriv et svar til: Opløselighed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.