Kemi

ligevægt

12. juni 2011 af tørsleff (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Jeg har en svag syre som reagere med vand.

CH3COOH (aq) + H2O (l) --> CH3COO- (aq) + H3O+ (aq)

og jeg skal nu anvende ligevægtsloven på reaktionen, men hvordan gør jeg det helt konkret? Er ikke helt med på hvad ligevægtsloven går ud på.


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2011 af mathon

                                     
                                                                    CH3COOH (aq) + H2O (l)    <--->    CH3COO- (aq)   +   H3O+ (aq)
  koncentrationer i ligevægt mol/L            cs - x                                                     x                             x                              
 

                                           [CH3COO- (aq)] · [H3O+ (aq)] / [CH3COOH (aq)]  =  Ks

                                                              x2 / (cs - x) = Ks

                                                              x + Ksx - Kscs = 0

                                                              x = (-Ks+√(Ks2+4Kscs)) / 2

                                                              pH = -log(x) = -log((-Ks+√(Ks2+4Kscs)) / 2)


Svar #2
12. juni 2011 af tørsleff (Slettet)

Hvordan kommer du fra trinnet :  x2 / (cs - x) = Ks

til:  x2 + Ksx - Kscs = 0

Det synes jeg ikke rigtig jeg fik fat i.


Skriv et svar til: ligevægt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.