Matematik

Koordinater til vektorer

14. juni 2011 af Cartooon (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan er det nu lige man gør det? Jeg har en opgave der lyder således:


I et koordinatsystem er givet vektorerne a= (3 over 5)        b= (5 over 6)

Bestem koordinatsættet til 6 a+ 3 b og bestem tallet t så a + t b= (33 over 41)

Skal jeg så bare sige 6*3 og 6*5 osv, eller er jeg helt ude på den anden side af hegnet? Håber der er nogle som vil hjælpe..


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2011 af Yow! (Slettet)

Bestem koordinatsættet til 6*a+ 3*b

brug regnereglen: k*a = k*(a1 over a2) = (k*a1 over k*a2)


Svar #2
14. juni 2011 af Cartooon (Slettet)

 Og k er? (Jeg er ikke ret god til de med vektorer..) kan heller ikke rigtig finde det i min bog..


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

k er lig med 6 for tilfældet 6a , og k er lig med 3 for tilfældet 3b .


Svar #4
14. juni 2011 af Cartooon (Slettet)

 Så er det jo det som jeg skrev noget om i mit spørgsmål. Så:

a= 18 over 30      b= 15 over 12 ?

Men hvad skal jeg herefter? Det er vel ikke det nye koordinatsæt eller hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Der gælder 6a = 6·(3 ; 5) = (6·3 ; 6·5) = (18 ; 30) , og 3b = 3·(5 ; 6) = (3·5 ; 3·6) = (15 ; 18) , så

6a + 3b = (18 ; 30) + (15 ; 18) = (33 ; 48) .

Prøv nu at bestemme tallet t, så a + tb = (33 ; 41)


Svar #6
14. juni 2011 af Cartooon (Slettet)

 Er t så=48/33=1,45?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. juni 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Nej, det er ikke korrekt. Man finder jo tb = t·(5;6) = (33 ; 41) - a = (33 ; 41) - (3 ; 5) = (30 ; 36) ,
hvoraf man ser, at t = 30/5 = 36/6 = 6


Svar #8
14. juni 2011 af Cartooon (Slettet)

 Nårh såden :I Ups..
Men mange tak, du har været en kæmpe hjælp!


Skriv et svar til: Koordinater til vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.