Matematik

Opgave mat C

17. juni 2011 af jeanluca (Slettet) - Niveau: C-niveau

Har lidt problemer med at udregne forskrifterne i denne opgave. Opgave lyder på:

Omkostningerne til en bil er en funktion af det antal km, som bilen kører. Med benxin som brændstof er de faste omkostninger (vægtafgift, forsikring og afskrivning) 11.450 kr. pr. år, hvortil kommer en variable omkostning (til benzin og olie) på 0,44 kr. pr. km

Med diesel som brændstof er de faste omkostninger 15.000 kr. pr. år, og de variable er 0,30 kr. pr. km.

Lad f(x) betegne de samlede omkostninger i kr. pr. år til den benzindrevne bil ved et kørselsforbrug på x km. Lad g(x) betegne de tilsvarende omkostninger til den dieseldrevne bil.

a) Bestem forskrifterne for f og g.

Det må så være disse 2 formnler som skal bruges: a = (y2-y1) / (x2-x1), så for f(x) får jeg a til (0-11.450)/(0-0,44) = 26.022,72

b = y2 - ax2 --> 11.450 - 26022,72 • 0,44 = 0,0032

f(x) = 26022,72x + 0,0032

Tallene virker helt skudt ved siden af. Hvad gør jeg forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
17. juni 2011 af volcom1

 Du skal i stedet tænke på en anden måde. Når du køber bilen har du et forbrug på 0 kr og kørt 0 km. Dvs at til år 0 vil du altså have et forbrug på 0 og 0 antal km kørt. Efter et år vil du være sikker på at der er brugt 11450 i faste omkostninger, derud over er der brugt 0,44 kr/km * x(som er antal km) du kender ikke x efter et år da du ikke ved hvor meget der bliver kørt. Dermed har du en funktion

f(x)=0.44x+11450


Svar #2
17. juni 2011 af jeanluca (Slettet)

Så formlen for forskriften skal kun bruges, når?


Brugbart svar (0)

Svar #3
17. juni 2011 af volcom1

 Den skal bruges når du vi opskrive en ligning for en ret linje og kender to punkter på grafen. Hvis du skulle bruge den i dette tilfælde skulle du kende to punkter altså to tal for den samlede udgift samt to tal for antal kørt km


Svar #4
17. juni 2011 af jeanluca (Slettet)

Så forskellen er at den ene er en funktionsforskrift og den anden bare en forskrift?

For i denne opgave brugte jeg nemlig formlen for at finde frem til a -->

https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1042804


Brugbart svar (0)

Svar #5
17. juni 2011 af volcom1

 I den opgaver kender du to punkter, altså to værdier for hhv x og y. I den opgave her hvor f(x) er samlet udgifter pr år mens x er antal kørte km, kender du ikke to forskellige værdier for hhv f(x) og x. Det kan du se ved at læse i opgaven. Der opgivers hverken nogen tal for antal kørte km pr år eller samlede udgifter pr år. Derfor kan du ikke bruge samme formel som den opgave du henviser til


Skriv et svar til: Opgave mat C

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.