Matematik

Reducering og ligning

21. juni 2011 af JustMyName (Slettet)

 a) reducer:

13x - (5 + 6x) - 2 = 

5(a + b) - 6 b =

b) løs ligningen:

4x + 20 = 8x - 8

c) Hvilke af tallene 0, 2, 4, 6 gør uligheden 3x - 4 > 6 - x sand?

Har glemt, hvordan man gør - det haster! :-)
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. juni 2011 af BabseBritta (Slettet)

a) fortegnene inde i parentesen skal ændres, da vi har med en såkaldt minus-parentes at gøre. Derfor: 13x -5 -6x -2 = 7x -7

Vi ganger 5 med hvert led inde i parentesen: 5a + 5b - 6b = 5a -1b (eller bare b, som er underforstået 1*b)

b) Saml x'erne på den ene side og tallene på den anden:  4x -4x + 20 = 8x - 4x - 8 --> 20 = 4x -8 --> 20 + 8 = 4x -8 + 8 --> 28 = 4x --> 1x = (28/4) = 7 =   x = 7  (du kan her evt. gøre "prøve" ved at indsætte 7 istedet for x'et i vores oprindelige ligning - dette er altid godt for at være 100% sikker ;))

c) Vi forkorter den lige lidt, så den bliver lidt mere overskuelig:  4x > 10. Herfra skal du bare sætte dine tal ind og se, hvilke der gør den sand, at 4x er større end 10.


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. juni 2011 af Tyrael (Slettet)

 a) 13x-(5+6x)-2 = 13x-5-6x-2 = 13x-6x-5-2 = 7x-7

       5(a+b)-6b = 5a+5b-6b = 5a-b

b) 4x+20 = 8x-8 ⇔ 20+8 = 8x-4x ⇔ 28 = 4x ⇔ 28/4 = 4x/4 ⇔ x = 7

c) 3x-4 > 6-x ⇔ 4x > 10. Gør prøve. 
 


Skriv et svar til: Reducering og ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.