Matematik
Integral: løsning af to ligning og udregning af areal
Hejsa,
er der nogen der kan hjælpe mig. Jeg er stuck i matematikken.
Jeg skal løse ligningen af f(x) = g(x)
dvs. -x3 + 4,5x2 + 6x - 1 = 6,5 - x
Derefter skal jeg udregne arealet af området mellem de to grafer.
Jeg skal aflevere i dag - og jeg er helt lost.
Svar #1
28. juni 2011 af mathon
...brug din graftegner til at skabe overblik
du vil se, at "området" mellem graferne ligger i to områder
hvor
f(x) ≥ g(x) i det ene
f(x) ≤ g(x) i det andet
.
brug CAS til beregning
af
f(x) = g(x)
Svar #2
28. juni 2011 af pleione (Slettet)
Jeg har ikke nogen graftegner :-(
Hm... der står godt nok også i opgaven at arealet af første kvadrant skal udregnes.
Kan jeg ikke løse ligningen uden brug af hjælpemidler?
Svar #3
28. juni 2011 af mathon
"der står godt nok også i opgaven at arealet af første kvadrant skal udregnes"
indskrænker
"området" til dét,
hvor
f(x) ≥ g(x)
"Kan jeg ikke løse ligningen uden brug af hjælpemidler?" - næppe
da skæringspunkternes x-koordinater ikke giver pæne værdier
og kræver løsning af en tredjegradsligning
Svar #6
28. juni 2011 af pleione (Slettet)
Mange tak for grafen - det giver et helt andet overblik. Må vist hellere på fat i sådan en. Desværre kan jeg ikke løse resten af opgaven uden CAS, før jeg får fat i sådan en.
Svar #7
28. juni 2011 af SuneChr
Med 4 decimaler, er f(x) = g(x) , når x = - 1,7831 ∨ x = 0,7613 ∨ x = 5,5218
Svar #8
28. juni 2011 af Euroman28
nemmeste er jo helt at husk følgende faktum.
hvis f(x) = g(x), så medføre det at f(x) - g(x) = 0
Så det vil med andre ord sige at
Der er Matematik i alt.
Svar #9
28. juni 2011 af Euroman28
Derefter kan du gøre følgende med polynomiet
Hvilket skulle gøre det meget nemmere for dig at løse polynomiet :)
Der er Matematik i alt.
Svar #10
28. juni 2011 af mathon
...hvori består det nemme, når omskrivningen kun er til ledvis faktorisering?
Svar #11
28. juni 2011 af SuneChr
# 9 Den første parentes må være (x - 4,5) . Men hvori består den nemmere løsningsmetode? som # 10 også skriver.
I øvrigt en lille ekstra hjælp til # 0, nu da kun 1. kvadrant har interesse: f(0,1497) = 0 (4 dec.)
Svar #12
28. juni 2011 af SuneChr
Det samlede areal i 1. kvadrant:
0∫0,7613 ( g(x) - f(x) ) dx + 0∫0,1497 f(x) dx + 0,7613∫5,5218 ( f(x) - g(x) ) dx
Svar #13
28. juni 2011 af pleione (Slettet)
Tusinde tak for svarene. Jeg er vist ikke helt på niveau til at forstå sidste diskussion, men især det med at sætte
f(x) - g(x) = 0 var lige en åbenbaring ;-) Det sidste kræver vist en lidt længere undersøgelse. Men jeg skal jo også have noget at lege med i sommerferien. :-)
Mange tak begge 2.
Skriv et svar til: Integral: løsning af to ligning og udregning af areal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
