Matematik

Matematik B Hjælp til opgave

15. juli 2011 af Tømrer21 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej derude
Jeg er i gang med en regne opgave i matematik B bestående af 20 spørgsmål, men der er en opgave der driller lidt meget.

Jeg har fået at vide at det hele kan man bare taste ind på ens lommeregner, jeg har prøvet men uden held. Den lommeregner jeg bruger er en TI 89 Titanium. Jeg tænkte derfor på om der måske sad nogle kloge mennesker derude som kunne hjælpe mig med at løse den her opgave.

Opgaven lyder


Nedslående tabel viser sammenhørende værdier er længden L (målt i mm) og tørvægten M (målt i mg) for nogle torskelarver.

L 5,1 5,5 6,0 6,2 6,4 6,7 7,2
M 0,14 0,18 0,24 0,27 0,30 0,35 0,45


I en model kan sammenhængen mellem L og M beskrives ved M=b·L^a
Hvor a og b er tal


1) Benyt tabellens data til at bestemme tallene a og b
2)Benyt modellen til at bestemme tørvægten af en 7,5 mm lang torskelarve, og benyt modellen til at bestemme længden af en torskelarve, som har en tørvægt på 0,60 mg
 

Jeg har også vedhæftet opgaven i et word Dokument

Håber meget der er nogle der kan hjælpe

På forhånd mange tak :)


Brugbart svar (1)

Svar #1
15. juli 2011 af kieslich (Slettet)

hvad har du af hjælpemidler???   Excel, MathCad, TI .... ?


Svar #2
15. juli 2011 af Tømrer21 (Slettet)

Har ikke rigtig nogle kun min lommeregner det er alt


Brugbart svar (1)

Svar #3
15. juli 2011 af kieslich (Slettet)

hvilken lommeregner er det ??   kan den 'solve' ?


Svar #4
15. juli 2011 af Tømrer21 (Slettet)

Det er en TI 89 Titanium og ja den kan godt solve


Brugbart svar (1)

Svar #5
15. juli 2011 af kieslich (Slettet)

Du skal lave en regression på din grafregner. Hvis du ikke ved hvordan findes der en udmærket vejledning her:

www.odder-gym.dk/fileadmin/Elevfiler/Dokumenter/ti89.doc.    afsnit 3.

Når du har lavet regressionen og gemt resultatet i y1(x) skal du til besvarelsen af b) udregne y1(7.5) og solve(y1(x)=0.6,x)

Lad os vide hvordan det går. skriv igen hvis du går i stå.


Svar #6
16. juli 2011 af Tømrer21 (Slettet)

Okay mange tak, jeg har fundet ud af hvordan man laver regression jeg er bare ikke sikker på jeg indtaster de rigtige tal.

Ind til nu har jeg skrevet liste 1 og alle de øverste tal, herefter har jeg skrevet liste 2 og de nederste tal.

Så F4 og regressions og Linreg (ax+b)

Så x er liste 1

og y liste 2

Herefter trykkede jeg enter

og så får jeg at vide de forskellige tal, men det ser bare meget forkert ud de resultater jeg får.

Så jeg kunne godt bruge lidt mere hjælp


Brugbart svar (2)

Svar #7
16. juli 2011 af mathon

    ...det skal være
                                     PowerReg og ikke LinReg


Brugbart svar (1)

Svar #8
16. juli 2011 af kieslich (Slettet)

og husk at grafregneren bytter om på a og b i forhold til hvordan vi normalt opskriver funktionen.


Svar #9
16. juli 2011 af Tømrer21 (Slettet)

Okay mange tak så det derfor jeg ikke kan få det til at gå op.

Mange tak for hjælpen i har været til rigtig meget hjælp :)


Brugbart svar (1)

Svar #10
17. juli 2011 af 85anne (Slettet)

Hvis man kender to koordinatsæt (x1;y1) og (x2;y2) kan man finde forskriften for en potensfunktion, f(x)=b*x^a sådan:

a = log (y2/y1)/log (x2/x1)

¨b = y1/x1^a

Jeg finder to tilfældige tal ud fra talmaterialet. Jeg undgår at finde et koordinatsæt med 0 i, da man ikke kan tage log 0.

Jeg har så fundet (15;14) og (7;35). Dem sætter jeg så ind i ovenstående formler:

a = log (35/14)/log(7/15)

a = -1,2023

b = 14/15^-1,2023

b = 363,197 ≈ 363,2

Forskriften for funktionen bliver så f(x) = 363,2 · x-1,2023


Brugbart svar (1)

Svar #11
17. juli 2011 af kieslich (Slettet)

#10 Jeg finder to tilfældige tal ud fra talmaterialet.

Det må man ikke. har man mere end to talpar skal man altid bruge regression.


Brugbart svar (1)

Svar #12
17. juli 2011 af 85anne (Slettet)

#11: Undskyld det glemte jeg.


Brugbart svar (1)

Svar #13
06. november 2011 af C21222L (Slettet)

Hvad så med opgave b; "Benyt modellen til at bestemme tørvægten af en 7,5 mm lang torskelarve, og benyt modellen til at bestemme længden af en torskelarve, som har en tørvægt på 0,60 mg."? 


Skriv et svar til: Matematik B Hjælp til opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.