Matematik

Bestem parabels sk.pnkt med 1. akse !

18. juli 2011 af -charlotte- (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej igen alle søde medstuderende !

Nu er jeg på den igen !!

Opgaven lyder : En parabel er givet ved forskriften f(x)=0,75x^2 + 1,5x -1,875

Bestem parablens skæringspunkter med førsteaksen  ?

What to do ?



På forhånd tak :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. juli 2011 af mathon

 x-aksen har ligningen
                                                     y = 0

skæring kræver derfor
                                              0,75x2 + 1,5x -1,875 = y = 0
dvs
                                              (3/4)x2 + (3/2)x - (15/8) = 0                                  som multipliceres med 8/3

                                              2x2 + 4x - 5 = 0                                                 hvoraf skæringspunkternes
                                                                                                                      1.koordinater beregnes
 

                                             


Svar #2
18. juli 2011 af -charlotte- (Slettet)

Tusinde tak for svaret - men jeg fanger den ikke helt efter 2 linje ! Hvordan får du f.eks 2x^2 ud af (3/4) ? og hvorfor multiplicere med 8/3 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. juli 2011 af mathon

der multipliceres med (8/3) for at opnå bekvemme koefficienter

             (8/3)·{0.75,1.5,-1.875) = {2,4,-5}


Brugbart svar (0)

Svar #4
18. juli 2011 af mathon

        2x2 + 4x + (-5) = 0

a = 2
b = 4
c = (-5)

   d = b2- 4ac = 42-4·2·(-5) = 56
   √(d) = √(56) = 2√(14)

            x = (-b ± √(d)) / (2a) = (-4 ± 2√(14)) / (2·2) = (-2 ± √(14)) / 2

 
 


Brugbart svar (0)

Svar #5
18. juli 2011 af Krabasken (Slettet)

I lidt langsommere tempo ser det sådan ud:

0,75x^2 + 1,5x - 1,875 = 0     Laves om til brøker

(3/4)x^2 + (3/2)x - (15/8) = 0    Vi ganger med fællesnævneren 8

(24/4)x^2 + (24/2)x - 15 = 0    Og dividerer med 3, da det går op i alle tællerne

(8/4)x^2 + (8/2)x - 5 = 0   Nu har vi faktisk ganget med 8/3 og så skal vi bare reducere

2x^2+4x-5 = 0
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
21. juli 2011 af 85anne (Slettet)

Parablen har forskriften f(x)=0,75x^2 + 1,5x -1,875. Man kan så se, at a=0,75, b=1,5 og c=-1,875.

C er skæringspunktet med y-axsen. (2. aksen.)

Fortegnet for diskriminanten, d, angiver hvor mange skæringspunkter, parablen har med x-axen.

Hvis d>0 (positiv) så er der to skæringspunkter med x-axen.

Man bruger formlen x= -b±√d/2a

Hvis d=0 er der 1 skæringspunkt med x-axen.

Man bruger formlen x = -b/2a

Hvis d<0 (negativ) så er der ingen skæringspunkter med x-axen.

Forskriften for diskriminanten, d, ser sådan ud: d= b2-4ac.

Jeg sætter så ovenstående tal, a, b, og c ind i formlen for diskriminanten, da jeg ved, hvilke koordinater, der er a, b, og c:

d= 1,52-4 • 0,75 • -1,875

d = 3,375

Altså er d positiv, og så er der to skæringspunkter med 1. axen/x-axen.

Nu vil jeg så finde skæringspunkterne:

x= -b±√d/2a  (denne formel bruger man, når d er positiv)

Jeg sætter så tallene ind i formlen:

x1= -1,5 + √3,375/2 • 0,75

x1 = 0,224744871392

X2 = -1,5 - √3,375/2 • 0,75

x2= -2,22474487139

Man kan så afrunde skæringspunkterne, men de to skæringspunkter med 1. axsen er altså: x1 = 0,224744871392 og x2= -2,22474487139


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. juli 2011 af Krabasken (Slettet)

#6

Din determinant er forkert udregnet -

d = 1,52-4 • 0,75 • -1,875 bliver ikke 3,375 men 7,875

- hvilket ændrer de videre resultater ;-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
21. juli 2011 af mathon

#4

        2x2 + 4x + (-5) = 0

a = 2
b = 4
c = (-5)

   d = b2- 4ac = 42-4·2·(-5) = 56
   √(d) = √(56) = 2√(14) ( ≈ 7,48 )

            x = (-b ± √(d)) / (2a) = (-4 ± 2√(14)) / (2·2) = (-2 ± √(14)) / 2

            x = (-2 - √(14)) / 2 ≈ -2,87      v      x = (-2 + √(14)) / 2 ≈ 0,87
 

 skæringspunkterne med x-aksen er således

                     (-2.87;0)    og     (0.87;0)


Brugbart svar (0)

Svar #9
23. juli 2011 af 85anne (Slettet)

#7
 

#6

Din determinant er forkert udregnet -

d = 1,52-4 • 0,75 • -1,875 bliver ikke 3,375 men 7,875

- hvilket ændrer de videre resultater ;-)

UNDSKYLD! Det var en regnefejl, beklager meget :)


Skriv et svar til: Bestem parabels sk.pnkt med 1. akse !

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.