Matematik

Lav forskrifterne

23. juli 2011 af Nikki_Nita (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg håber der er nogen som har tid til at hjælpe.

Jeg sidder med denne opgave:

1. Find forskrifterne

2. Hvilke muligheder er der for grafen for f.

3. Bestem for hver af muligheder funktionsværdien f(2)

Om grafen for f oplyses følgende:
Dm(f)= ⌈-3;5⌉
Vm(f)= [-1;3]
Grafen er et ret linjestykke.
 

Til opg.1.

Da er et ret linjestykke, vil jeg mene jeg skal bruge forskriften: f(x)=ax+b.

Jeg ved Dm(f) = Mængden af mulige x-værdier og Vm(f) mængden af muglige x-værdier.

Men jeg ved ikke helt hvordan jeg skal lave opgave.

Jeg vil mene jeg skal tegne den ind i en graf, så jeg kan finde a og b, er det fint nok.

Til opg 2.

Jeg vil sige der er to muligheder. da den enten kan gå fra -3, -1 til 5,3 eller fra -3,3 til 5,-1.

Til opgave 3.

Skal jeg så bare sætte 2 ind på x plads, når jeg engang har fundet ud af at lave forskriften?

På forhånd tak

Nikki


Brugbart svar (1)

Svar #1
23. juli 2011 af PoKulaKi (Slettet)

I opgave 1) kan du bruge det du har lavet i opgave 2) (jeg synes egentlig at opgave 2) skulle være kommet før opgave 1) ). Din løsning på opgave 2) er så vidt jeg kan se ganske rigtig. Så du skal bare finde en ret linje mellem  (-3, -1) og (5,3). Det er jo nemt nok at finde en ret linje gennem to punkter. Så gør du bare det samme for den anden mulighed. Så har du de to foreskrifter. 

i opgave 3) sætter du bare ind ligesom du skriver.


Svar #2
23. juli 2011 af Nikki_Nita (Slettet)

Tusind tak.



Brugbart svar (1)

Svar #3
23. juli 2011 af Krabasken (Slettet)

Dm er omvendt mængden af mulige x-værdier og vi har således,

at x går fra -3 til 5.

Tilsvarende går y (omvendt) fra -1 til 3.

Forbind punkterne (-3,-1) og (5,3), så har du din graf.

Forbind punkterne  (-3,3) og (5,-1), så har du alternativet.

a'erne findes ar formlen a = (y2-y1) / (x2-x1)

b'erne findes ved derefter at løse ligningen y = ax + b med

x og y fra et vilkårligt punkt på den pågældende linie.

Tilsidst indsættes x = 2 i de to funktioner ;-)
 


Brugbart svar (1)

Svar #4
23. juli 2011 af Krabasken (Slettet)

Facit:

y = 0,5x + 0,5    f(2) = 1,5

og

y= -0,5x + 1,5    f(2) = 0,5

;-)


Skriv et svar til: Lav forskrifterne

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.