Fysik

Kræfternes parallelogram

06. august 2011 af Cichlid (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hejsa. Hvis jeg har to vektorer/kræfter, a og b, som danner et parallelogram, hvordan finder jeg så den resulterende kræft? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. august 2011 af mathon

                    
                     Fres = F1 + F2                                ( fed skrift= vektor )

når vinklen mellem F1 og F2 er V,
har du af cos-relarionen
                                     
                                             Fres = √(F12 + F22 + 2F1F2·cos(V))

.

   da cos(180º-V) = -cos(V)


Svar #2
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

Men er vinkel mellem F1 og F2 er jo ikke en trekant - hvordan kan man så bruge denne formel?


Brugbart svar (0)

Svar #3
06. august 2011 af mathon

Tegn parallellogrammet
 og få overblik.

.

  de modstående sider i et parallellogram er lige store


Svar #4
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

Jeg bruger dette billede - http://mata1stx.systime.dk/fileadmin/filer/MATA1_05-16.png


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. august 2011 af mathon

|CD| = a
 

        så du har

                           |a+b| = √(a2 + b2 + 2ab·cos(v))


Svar #6
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 Aha - mange tak mathon :-)

da det er et parralellogram er |CD| blot en forskydning af vektor a ?


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. august 2011 af mathon

Ja - det kan du sige.


Svar #8
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

hvad ville du da sige var grunden hvis det var hvad ville du da sige var grunden hvis det var dig??


Svar #9
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

ups jeg mente hvordan vil du da ellers begrunde det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. august 2011 af mathon

...genlæs #3


Svar #11
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 Så vinklen mellem vektor a og b er her vinklen mellem vinkel b og den side, som er så stor som vektor a?


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. august 2011 af mathon

 

      "vinklen mellem vektor b og den side, som er så stor som vektor a" er

                                  (180º-v)     da vinklen mellem vektor a og vektor b er    v


Svar #13
07. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 Jamen hvis den hedder:  |a+b| = √(a2 + b2 + 2ab·cos(v))

hvorfor? siger du så (180-v) ?


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. august 2011 af mathon

                                |a+b| = √(a2 + b2 - 2ab·cos(180º-v))

                                |a+b| = √(a2 + b2 + 2ab·cos(v))

 


Svar #15
07. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 Okay tak - er der en grund til at du skrev  cos(180-v) og ikke bare cos(v) ?

Er der noget grafisk jeg mangler at se?


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. august 2011 af mathon

fordi vinklen iden benyttede trekant
    er

                  (180º-v)                             som du vist "mangler at se"


Svar #17
07. august 2011 af Cichlid (Slettet)

Hvorfor er den det? er det fordi de to vinkler er komplementærvinkler?


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. august 2011 af mathon

 

                        de er supplementvinkler!


.
i øvrigt
                   komplementærvinkler  →  komplementvinkler


Svar #19
07. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 Ups ja - det var det jeg mente - summen giver 180 grader. Men jeg kan stadigt ikke se hvorfor det er relevant, hvis man bare opdeler de i 2 trekanter, og så bruger cos rel til at finde hypotenusen?


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. august 2011 af mathon

 

              den spidse vinkel mellem vektorerne a og b er          v
              den stumpe vinkel mellem vektorerne a og b er   (180º-v)

 

...og det er den stumpe vinkel som indgår i cos-relations-beregningen!!!
   hvor der ikke er tale om nogen hypotenuse                                                                                        


Forrige 1 2 Næste

Der er 30 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.