Matematik

Cirklens ligning

06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

Hvis jeg har en cirkel med ligningen: (x+4)^2+(y-7)^2=16

Hvorfor er da centrum (-4,7) ? Hvorfor byttes fortegnene?


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. august 2011 af mathon

    standardformlen
    er
                      (x-a)2   +   (y-b)2   =   r2

                      (x-(-4))2 + (y-7)2 = 42              centrum C(-4,7)    radius r = 4


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

           Normalt er cirklens ligning på formen

                                        (x - xo)^2 + (y - yo)^2 = r^2

           Som du kan se vil (-)·(-) = (+) og (-)·(+) = (-) ved indsættelse af centrumkoordinaterne (xo,yo).


Svar #3
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

Så det jeg gør er egentligt at sætte tallene ind i standardformlen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
06. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Ja, og i standardformlen vil der være et (-) foran hvert af centrumkoordinaterne (som du kan se). Dette gør at (-4) bliver til 4 i ligningen, se #1.


Svar #5
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 #4 

Det jeg finder underligt er, at jeg allerede har en ligning for cirklen : (x+4)^2+(y-7)^2=16

Men ideen er så, at få den til at passe med standardformlen - synes ikke jeg gør det med andre ligninger på samme måde?


Brugbart svar (0)

Svar #6
06. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Ja, og når du kigger på din ligning, så finder du at førstekoordinaten til centrum skal være (-4) for at det i ligningen bliver 4, mens andenkoordinaten skal være 7 for at det kan blive (-7) i ligningen.


Svar #7
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 Jeg er med på hvad fortegnene bliver, men har dog lidt svært ved at se hvorfor at det hænger sammen som det gør - jeg synes ikke man plejer at passe det ind i en standardformel på den måde? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. august 2011 af SuneChr

Cirklen med centrum i (0 ; 0) har ligningen      x2  +  y2  =  r2  .       Dette er en Pythagoras iklædning.

Tænker vi os at parallelforskyde cirklen stykket  a  =  (a ; b)  , skal centrum, og dermed hele cirklen forskydes med denne vektor a .

Centrum (0 ; 0)  afbildes da i (a ; b)   hvorfor ligningen bliver   (x - a)2  +  (y - b)2  =  r2

Radius forbliver naturligvis den samme efter parallelforskydningen.


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. august 2011 af mathon

det svarer fuldstændingt  til

          2x2 - 3x - 15 = 0

          ax2 + bx + c = 0

          2x2 + (-3)x + (-15) = 0      som man "plejer" at indpasse i en standardformel


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Det er altid ud fra din viden om "standardformlen", at du er i stand til at bestemme centrumkoordinaterne. Husk det.


Svar #11
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 Okay - tak for jeres svar.


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. august 2011 af mathon

prøv selv
                 x2 + y2 + 6x + 14y + 33 = 0


Svar #13
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

Skal jeg finde dens ligning?


Brugbart svar (0)

Svar #14
06. august 2011 af mathon

             Ja


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

        ligningen for cirklen

                         (x + 3)^2 + (y + 7)^2 = -33 + 9 + 49 = 25

        Cichild, prøv nu at spotte centrumkoordinaterne


Brugbart svar (0)

Svar #16
06. august 2011 af SuneChr

Ohh, Studieguruen, det var jo Cichlid der skulle finde .................

Det var vist nok dét, mathon mente, ....... ik´sandt?


Svar #17
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 #15

C(-3,-7) med r = 5


Svar #18
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 I kan bare give mig en ny :)


Brugbart svar (0)

Svar #19
06. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#17

                Ja, det er rigtigt.

#16

                Hovsa, min fejl. Her er en ny 

                               x^2 - 10x + y^2 - 4y + 20 = 0

                Prøv med denne. Find ligningen ved kvadratkomplettering


Svar #20
06. august 2011 af Cichlid (Slettet)

 (x - 5)² + (y - 2)² = 9

er det rigtigt?

Desuden tror jeg at jeg har forstået det med fortegnene.

I denne ligning er centrum C(5,2). Det er fordi at standardligningen/formlen, den som i alle har sagt, er (x-a)^2+(y-b)^2.

Centrum er positivt, fordi at hvis det det skal give  (x - 5)² + (y - 2)² = 9 , så det se sådan ud: -(+5) og -(+2) ?


Forrige 1 2 Næste

Der er 39 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.