Fysik

Bestem fart af i lys i plexiglas

19. august 2011 af MehTUR (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, har problemer kan nogle kloge hoveder hjælpe mig lidt?

Jeg skal bestemme farten af lys i plexiglas. Lysstrålen sendes fra luft til glas med indfaldsvinkel i = 70 grader og brydningsvinkel b = 39 grader. V luft = 3*108 m/s.

MIT BUD:

sini/sinb = v1/v2

V2 = sinb*v1/sinb = sin(39)*3,00*108 m/s / sin(70) = 3,73617*108

Synes bare tallet er alt for højt, har jeg ret? KAn I hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Eftersom sin(70º) > sin(39º), kan du ikke få et resultat, der er større end lyshastigheden i vacuum (luft). Indsæt tallene korrekt i udtrykket.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Brydningsloven siger

v1/v2 = sin(i)/sin(b) , hvoraf

v2 = (sin(b)·v1)/sin(i)

Ved indsættelse af værdier, fås

v2 = 2,009·108 m/s

Du har formentlig indtastet forkert på lommeregneren. Prøv igen.


Brugbart svar (0)

Svar #3
19. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Fejlen i #0 er, at trådstarter har indsat vinklerne i radianer i stedet for grader:

sin(39) / sin(70) = 1,245 , men

sin(39º) / sin(70º) = 0,6679


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Ah okay, det er også en typisk fejl, når man benytter de trigonometriske funktioner.


Svar #5
19. august 2011 af MehTUR (Slettet)

Hej Andersen og Studieguruen -

som der allerede er blevet sagt af Andersen, har jeg regnet det ud i radianer - ups!

Tak for at gøre mig opmærksom på det


Skriv et svar til: Bestem fart af i lys i plexiglas

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.