Matematik

Ligning

24. august 2011 af krt (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg sidder med en opgave der hedder, at jeg skal løse disse tre ligninger med tre ubekendte.

8=a*1^(2)+b*1+c
(-5)/(2)=a*(5)/(2)^(2)+b*(5)/(2)+c
-9=a*3^(2)+b*3+c

Jeg kan simpelthen ikke få det til at passe med CAS's funktion solve, og jeg har virkelig ingen ideer hvordan jeg skal få det til at gå op. Jeg har arbejdet med i den første ligning at isolere a, indsætte mit resultat i den næste ligning og i den isolere b osv. Men jeg kan ikke få det til at passe.

Jeg håber der er en der kan hjælpe mig med dette. På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2011 af chr42 (Slettet)

Forstår ikke helt din skrivemåde. Er det

8=a+b+c

-2,5=1,25a+2,5b+c

-9=9a+3b+c

?


Svar #2
24. august 2011 af krt (Slettet)

Nej, det er ikke de ligninger.
Jeg skriver i brøker i stedet for f.eks. 2,5.
Du har heller ikke fået bla. 12 med.

Nu prøver jeg at skrive det på en anden måde

8=a*12+b*1+c
(-5/2)=a*(5/2)2+b*(5/2)+c
-9=a*32+b*3+c

Er det bedre?


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2011 af chr42 (Slettet)

1^2 = 1, som man som regel ikke skriver, når den står sammen med et bogstav. 3^2 er også kendt som 9 osv.

Skal du løse den i hånden?


Svar #4
24. august 2011 af krt (Slettet)

Min lærer plejer at foretrække at vi løser den "i hånden" altså vi skriver i CAS, men uden at benytte solve. Altså for at bevise, at vi godt kan finde ud af det.


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. august 2011 af chr42 (Slettet)

Tag det trinvis, så du får en af de variable fjernet og har to ligninger med to ubekendte.

Du kan f. eks. isolere a i den første ligning og sætte ind i de to andre, eller du kan lægge ligninger sammen og trække dem fra hinanden.


Brugbart svar (1)

Svar #6
25. august 2011 af mette48 (Slettet)

I

8=a*1^(2)+b*1+c                

8=1a+1b+c

8=a+b+c

---------------------------

II
(-5)/(2)=a*(5)/(2)^(2)+b*(5)/(2)+c          ganger med 22= 4 i alle led og forkorter

(-5)*4/2 = 5a*4/4 + 5b*4/2 + 4*c

-10=5a+10b+4c

-------------------------

III
-9=a*3^(2)+b*3+c

-9=9a+3b+c

--------------------------

ligning III - ligning I

-9  - 8 =9a+3b+c - (a+b+c)

-17=8a+2b     ligning IV

--------------------------

ligning II - 4* Ligning I

-10 -8 =5a+10b+4c - 4(a+b+c+)

-10 -8 =5a+10b+4c - 4a-4b-4c

-18=a+6b       ligning V

-------------------------------

3*Ligning IV - ligning V

prøv selv at fortsætte med ligning IV og V hvor der nu kun er 2 ubekendte


Skriv et svar til: Ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.