Fysik

lodret kast

24. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

En bold kastes lodret op i luften, og den når 5 m op, inden den vender. Tegn grafen, der viser boldens hastighed som funktion af tiden.

forstår godt at det er en parabel med toppunkt på x-aksen og med "grenene" vendende opad, men er der en måde hvorpå jeg kan regen starthastigheden, sådan at jeg kan illuistrerer det præcise forløb af kastet.


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at v(t) = v0 -g·t


Svar #2
24. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

jamen jeg kender jo hverken tiden eller starthastigheden


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Starthastigheden beregnes ud fra oplysningen om, hvor højt bolden kastes op.


Svar #4
24. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

jamen jeg mangler vel stadig at vide, hvor lang tid def er gået fra jeg kastede til bolden nåede top


Brugbart svar (1)

Svar #5
24. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Den tid beregnes også ud fra oplysningen om, hvor højt bolden kastes op:

s = (1/2)·g·t2


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#4

Bemærk, at i bevægelsesligningen som Andersen11 anfører i #5, skal starthastigheden også indgå, således at

s = -1/2·g·t2 + vo·t


Svar #7
25. august 2011 af janehansen2011 (Slettet)

er starthastigheden 0 m/s


Brugbart svar (0)

Svar #8
25. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Nej, starthastigheden beregnes ud fra mekanisk energibevarelse:

mgh = 1/2mv2 , hvoraf

v = √(2·g·h)

Når du indsætter højden på 5 meter, fås:

vo = √(2·9,82 m/s2·5m) = 9,9 m/s


Skriv et svar til: lodret kast

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.