Matematik

gang i parenteser, sæt foran parenteser? HJÆLP!!

25. august 2011 af chrisBH (Slettet) - Niveau: B-niveau

 Hvordan gør man/ udregninger?

Sæt mest muligt foran parenteser:

1. 2ab-6a2b

2. 3x2b-6abx

3. 4ab+(-2)ab2

gang følgende parenteser ud:

1. (x+y)(a+2y)

2. (b-a)2

3. (-4x+y)(4x+y)

4. -(a+x)(x+y)

5.(3a+2b)(3a-2b)

6. (5-4y+2x)(5+3y)


Brugbart svar (1)

Svar #1
25. august 2011 af Dulugtergrimt (Slettet)

Den første:

Du skal se på, hvad der går igen i hvert led, og som derfor kan sættes ud for en parentes. Lad os tage den første som eksempel:

2ab-6a2b

Her ses det, at a og b går igen. Samtidigt er 6 = 2*3, så vi laver følgende omskrivning:

2ab - 2*3a2b

Hvor det så ses klart, at 2, a og b går igen i begge led. Dette samles derfor ud for en parentes:

2ab(1-3a) , og ved at gange parentesen ud får du første udtryk igen. Prøv nu selv med resten.

Mht. at gange parenteser ind i hinanden, så skal du huske, at hvert led i den ene parentes skal ganges med hvert led i den anden parentes. For eksempel:

(x+y)(a+2y)

Skal man sætte ord på, så skal x ganges med a og 2y. y skal ganges med a og 2y. Udregningsmæssigt ser det sådan ud:

x*a + 2xy + y*a + 2y*y = ax + ya + 2xy + 2y2


Brugbart svar (1)

Svar #2
25. august 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Du skal så vidt muligt se, hvilke tal/symboler, der går igen i hvert led, præcis som  Dulugtergrimt beskriver i #1.

I eksemplet med den anden, ser du at 3, x og b optræder i begge led, dvs:

3x2b - 6abx =

3·x·b·(x - 2a)


Skriv et svar til: gang i parenteser, sæt foran parenteser? HJÆLP!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.