Matematik

Hjælp til funktioner

27. august 2011 af chsp (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej.
Jeg har en opgave i matematik, der skal afleveres om 3 dage, dog har jeg problemer med 2 af opgaverne.
Jeg har matematik på B-niveau STX.

Den første opgave lyder således:
 

En lineær funktion f er bestemt ved, at dens graf er et liniestykke med endepunkterne (-2,3) og (8,-2).
Bestem definitionsmængden for f.
Bestem værdimængden for f.
Angiv regneforskriften for f.

Jeg ved at definitionsmængden for en lineær funktion er Dm(f)=R, og værdimængden er Vm(f)=R for a ikke lig med 0, og Vm(f)={b} for a=0. (dette står i min matematikbog).
Dog ved jeg ikke, hvordan jeg skal regne definitionsmængde og værdimængde ud.

Den næste opgave lyder således:

Lad f være potensfunktionen f(x)=x^a
Bestem a, når det oplyses, at funktionsværdierne bliver 5 gange så store, når x-værdierne fordobles.

Håber der er nogen der har en større viden herom end mig.
På forhånd tak til alle, som gider bruge lidt af sin tid på at hjælpe en anden.
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. august 2011 af mathon

første opgave:

        et stykke af linjen
                                     f(x) = y = -(1/2)x + 2

                                      Dm(f) = [-2;3]

                                      Vm(f) = [(1/2);3]

.............

næste opgave:

                            y2 = x2a
                            y1 = x1a               som ved division giver

                            (y2 / y1) = (x2/x1)a

                            (5y1 / y1) = (2x1/x1)a

                            5 = 2a

                            ln(5) = ln(2)·a

                            a = ln(5) / ln(2)


Svar #2
27. august 2011 af chsp (Slettet)

Hvordan når du frem til Dm(f) og Vm(f)? Jeg kan ikke finde nogen ordentlig forklaring, som jeg kan bruge. Hvis jeg nu får sådan en opgave igen, vil jeg jo gerne kunne løse den :)


Brugbart svar (1)

Svar #3
27. august 2011 af mathon

Dm(f) = [-2;3]         giver sig selv

f(-2) = -(1/2)·(-2) + 2 = 1 + 2 = 3

f(3) = -(1/2)·3 + 2 = -(3/2) + (4/2) = (1/2)               

f(x)min = (1/2)

f(x)max = 3

da funktionen er kontinuert har du

                   Vm(f) = [(1/2);3]


Brugbart svar (1)

Svar #4
27. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Hvis grafen er et liniestykke med endepunkterne (-2 , 3) og (8 , -2) , er

Dm(f) = [-2 ; 8] , og

Vm(f) = [-2 ; 3]

Der gælder jo f(-2) = 3 , og f(8) = -2 .

Hældningskoefficienten for den lineære funktion er a = (-2 - 3) / (8 -(-2)) =  -(1/2), og forskriften er

f(x) = -(1/2)·x + 2


Brugbart svar (0)

Svar #5
27. august 2011 af Andersen11 (Slettet)

#2

Bemærk, at Dm(f) og Vm(f) ikke er som angivet i #1 og #3.


Svar #6
27. august 2011 af chsp (Slettet)

Tusinde tak for hjælpen.


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. august 2011 af mathon

beklagelig fejlskrivning;
det klan gå for hurtigt:

       "selvfølgelig"
                                  Dm(f) = [-2;8]       og Vm(f) = [-2;3}                        


Skriv et svar til: Hjælp til funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.