Samfundsfag

Public-Choice teorien

28. maj 2005 af Zir (Slettet)
Hej!

Sidder her og forbereder mig til samfundsfags årsprøven. Men kan bare ikke huske hvad det er Public-choice teorien går ud på, har kigget gennem alle mine noter og bøger, men uden held.

Kan nogen forklare denne teori for mig?

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2005 af Nicolai_Jensen (Slettet)

Det er et forsøg på at forklare folks holdning til samfundet (dvs. det offentlige) og politikerne. Hvordan stemmer man idag? Ud fra, hvor meget det offentlige kan tilbyde mig? (som f.eks. selvstændig)? Det er selvfølgelig til nogen grad egoistisk. Eller stemmer man ud fra mere eller mindre idealistiske principper. F.eks. under Schlüters kartoffelkur i 1980'erne, hvor han appellerede til danskerne om at være fornuftige/sparsomme med pengene.

Håber, du forstår!

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. december 2010 af Nita_Vejle (Slettet)

Public choice teorien, er en dybere teori end bare det ovennævnte forklaring. Det er rigtig at den går ud på at den bliver brugt indenfor det offentlige. Men denne tori bygger på at man går ud fra at samfundet som er aktørene, ved hvad de vil have. Uden at spørge samfundet (borgerne). Altså, ved at man fx. ved i Nordsjælland er der brug for ekstra varmt vand, fordi der er kommet flere borgere i Nordsjælland, i"går man bare ud fra, at borgerne er indforstået med det", uden at spørge dem, og vandværket går i gang. Dvs. invistering af ekstra varm vand går i gang.  Der er jo selvf. også to andre teorier der ligner meget Rational Choice, men som stadigvæk er forskelligt.


Skriv et svar til: Public-Choice teorien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.