Fysik
fysik-teori. E, C og U
10. juni 2002 af
SP anonym (Slettet)
Hejsa! Jeg står lige midt i en fysikopg. og mangler lidt hjælp. Jeg skal lave en teoretisk formel, der udtrykker E ved C og U. Opgaven (med en kapacitor) lyder:"En kapacitors evne til at oplagre ladning og energi er udtrykt ved kapacitansen C. På vores kapacitor står der C = 10000 myF, F = Farad = J/V^2. Lav en teoretisk formel der udtrykker E ved C og U"
Jeg ved det skal være E = 1/2C * U^2
Jeg ved også at E = Q * U og at Q = C * U , altså burde E = C * U^2 .
Hvor har jeg lavet fejlen??!?
Jeg ved det skal være E = 1/2C * U^2
Jeg ved også at E = Q * U og at Q = C * U , altså burde E = C * U^2 .
Hvor har jeg lavet fejlen??!?
Svar #1
10. juni 2002 af SP anonym (Slettet)
Hm, man vil typisk anvende en anden tilgang. Antag, at q er ladningen på kapacitoren på et tidspunkt under opladning. Potentialforskellen over kapacitoren er da
V=q/C.
Arbejdet krævet for at overføre en infinitesimal ladning dq fra pladen med ladning -q til pladen med ladning q er da
(*) dW= V dq = (q/C) dq.
Det samlede arbejde for at oplade kapacitoren fra 0 til en ladning Q er da integralet af (*) fra 0 til Q m.h.t. q, d.v.s.
W=\\int_0^q (q/C) dq = (1/2C)*Q^2.
Dette kan også skrives som W=½QV, da Q/C=V. Heraf fås slutteligt også ½CV^2.
Bemærk, dit U er mit V :)
vh,
Anders
V=q/C.
Arbejdet krævet for at overføre en infinitesimal ladning dq fra pladen med ladning -q til pladen med ladning q er da
(*) dW= V dq = (q/C) dq.
Det samlede arbejde for at oplade kapacitoren fra 0 til en ladning Q er da integralet af (*) fra 0 til Q m.h.t. q, d.v.s.
W=\\int_0^q (q/C) dq = (1/2C)*Q^2.
Dette kan også skrives som W=½QV, da Q/C=V. Heraf fås slutteligt også ½CV^2.
Bemærk, dit U er mit V :)
vh,
Anders
Svar #2
10. juni 2002 af SP anonym (Slettet)
Det var jo også næsten det jeg sagde ;)
Tusind tak!
MvH
Marianne
Tusind tak!
MvH
Marianne
Skriv et svar til: fysik-teori. E, C og U
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
