Matematik

Forkorte en brøk

07. september 2011 af AymanR (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg har problemer med at forkorte en brøk, da det ikke er noget, jeg er kommet ud for før.

 

a^2-2ab+b^2

__________

    2(a-b)

 

Evt. nogen, der kan komme med nogle hints til løsningen?

 

ps. stregen i mellem skal forestille en brøkstreg.

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2011 af Euroman28

Ja prøv og se om du forkorte i både tæller og nævner med noget.

- - -

Der er Matematik i alt.


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#0

Hint:

Benyt kvadratsætningen

a2 + b2 - 2ab = (a - b)2 = (a - b)(a - b)


Svar #3
07. september 2011 af AymanR (Slettet)

når ja, den regel havde jeg næsten glemt!

 

men hvis jeg har forstået det korrekt, er svaret så:


a^2-2ab+b^2          (a-b)^2

__________ = __________ 

    2(a-b)                   2a - 2b

 

Eller kan den forkortes yderligere?

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #4
07. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Nej, det er ikke korrekt. Reduktionen forløber således at

(a2 + b2 - 2ab) / (2·(a - b)) = (a - b)2 / (2·(a - b)) = (a - b)(a - b) / (2·(a - b)) = (a - b) / 2


Svar #5
07. september 2011 af AymanR (Slettet)

 

Når ja, på den måde!

 

Mange tak for hjælpen :-)

 


Skriv et svar til: Forkorte en brøk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.