Matematik

vektor: bestemmelse af ligning for cirkeltangent

08. september 2011 af praveena (Slettet)

hej, opgaven lyder:

cirkelen har ligningen: (x+2)^+(y-2)^2=25

 

punktet Q har x- koordinaten - 5/2. bestem en ligning for cirkeltangenten i Q.

synes det er lidt svært når man ikke kender y-værdien af punktet Q..

nogen forslag til løsningsmetoden

 

tak på forhånd:)

 


Svar #1
08. september 2011 af praveena (Slettet)

ups: cirkelligningen er: (x+4)^2 + (y-2)^2=25


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

Find y-koordinaten for Q ved at indsætte x = -5/2 i cirklens ligning. Herefter finder du normalvektoren til linjen ud fra centrum og punktet Q. Når du kender normalvektoren kan du finde tangenten ud fra ligningen

a(x - xo) + b(y - yo) = 0


Svar #3
08. september 2011 af praveena (Slettet)

efter at have sat x=-5/2 så skal jeg isoler y ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#3

Jo


Svar #5
08. september 2011 af praveena (Slettet)

(x+4)^2 + (y-2)^2=25

(-5/2+4)^2+(y-2)^2=25

25/4-10-10+16

25/4 -20 +16

25/4-20+16+y-2= ±√25

25/4-20+16+y-2= ±5

25/4-6+y=±5

hvad gør man efterfølgende?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#5

Du finder to løsninger, når du løser ligningen, nemlig

y = (±√(91) + 4) / 2


Svar #7
08. september 2011 af praveena (Slettet)

men punktet Q har jeg jo kun x-værdien - 5/2

og y værdien: y = (±√(91) + 4) / 2

 

men hvordan skriver man det op, jeg mener (-5/2,   )

hvad skriver man efter kommaet?

jeg skal vi have et konkret tal, eller er det bare mig, tænker for at finde normalvektoren?

 


Brugbart svar (2)

Svar #8
08. september 2011 af Studieguruen (Slettet)

#7

Dvs. at du har to punkter, hvor x = -5/2 i cirklens periferi.


Skriv et svar til: vektor: bestemmelse af ligning for cirkeltangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.