Matematik

Polare koordinater til bestemmelse af grænseværdi

08. september 2011 af Faka (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hey!

 

Jeg sidder og arbejder med en opgave, som er følgende: 

Brug polare koordinater til at finde grænseværdien. Hvis (r,θ) er polare koordinater af punktet (x,y), med r ≥ 0, bemærk at r → 0+ som (x,y) → (0,0).

lim(x,y) →(0,0)  (x^3+y^3) / (x^2+y^2)

 

Jeg har lavet det, som er vedhæftet

Er der nogen der kan hjælpe mig videre derfra?

Vedhæftet fil: Limit 2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2011 af peter lind

Brug at den numeriske værdi af sinus og cosinus højst kan være 1


Svar #2
08. september 2011 af Faka (Slettet)

Kunne du uddybe det lidt mere. Jeg forstår desværre ikke, hvad du mener det præcist ? 

Er der ikke en anden metode til løsning af grænseværdien?


Brugbart svar (0)

Svar #3
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Samme opgave er behandlet i denne tråd https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=1062969


Svar #4
08. september 2011 af Faka (Slettet)

Jeg har set det på siden, men I taler blot om omregning af cartesiske koordinater til polære koordinater.

Dog kan jeg ikke se, hvad løsning til grænseværdien, og måden man finder den på.

 

Jeg forventer ikke, at få løsningen serveret, men hjælp til løsning. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. september 2011 af goathunter (Slettet)

Indsæt de polære koordinater x=rcos(v) og y=rsin(v) i dit udtryk og reducér så du kan se hvad grænseværdien er.


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. september 2011 af peter lind

|r(cos3(θ)+sin3(θ)| = |r||cos3(θ)+sin3(θ)| ≤ r(|cos3(θ)| + |sin3(θ)| ) ≤ r(1+1) = 2r


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

I den anden tråd finder man (#6)

(x3 + y3) / (x2 + y2) = r3·(cos3(θ) + sin3(θ)) / r2 = r·(cos3(θ) + sin3(θ))

Da cos(θ) og sin(θ) er begrænsede for (x,y) → (0,0), og r → 0 for (x,y) → (0,0), er det klart, at den givne brøk har en grænseværdi for (x,y) → (0,0) .


Svar #8
08. september 2011 af Faka (Slettet)

Goathunter#

Jeg har gjort det, som jeg har vedhæftet. Dog ved jeg ikke, hvordan jeg skal fortsætte, pga. det der r -> 0+. 

 

Peter Lind#

Ifølge min bog burde facit være nul.

Vedhæftet fil:Limit 2.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Det er også korrekt, at grænseværdien er 0.


Brugbart svar (0)

Svar #10
08. september 2011 af peter lind

Der er vist at |f(x,y)-0)| =  |f(x,y)| ≤ 2r.

Løst sagt kan du få |f(x,y)-0)| til at være lige så lille som de passer dig blot ved at kræve at (x,y) ligger i en tilstrækkelig lille cirkelskive omkring (0, 0). Du kan selv formulere det mere præcist ved hjælp af ε, δ formalismen


Skriv et svar til: Polare koordinater til bestemmelse af grænseværdi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.