Matematik

Grænseværdi m. polare Koodinater

05. september 2011 af kiiliikii (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej.

Opgaven lyder:

Brug polare koordinater til at finde grænseværdien. Hvis (r,θ) er polare koordinater af punktet (x,y), med r ≥ 0, bemærk at r → 0+ som (x,y) → (0,0).

lim(x,y)→(0,0) (x3+y3) / (x2+y2)

Så jeg skal bruge polare koordinater til at finde grænseværdien. Altså:

x = r·cosθ

y = r·sinθ

r = √x2 + y2

Så langt så godt, men nu er jeg så også tabt bag en vogn. Nogen der kan hjælpe mig på vej?


Brugbart svar (1)

Svar #1
05. september 2011 af peter lind

sæt de udtryk  for x og y som funktion af de polære koordinater ind i funktionsudtrykket og sæt r ud foran en parentes


Svar #2
05. september 2011 af kiiliikii (Slettet)

så:

r((cosθ)3+(sinθ)3) / r((cosθ)2 + (sinθ)2)

Herfra, skal jeg så udregne lim(rcosθ,rsinθ)→(0,0), eller skal der gøres mere ved funktionen inden jeg kan begynde på det?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2011 af peter lind

I tælleren får du r3 og i nævneren r2 (udover vinkelafhænigheden). Du kan forkorte med r2. Nævneren kan denæst skrives meget kortere


Svar #4
05. september 2011 af kiiliikii (Slettet)

Lige inden jeg går videre, hedder den så:

r((cosθ)3+(sinθ)3) / r((cosθ)2 + (sinθ)2) eller:

r(cosθ+sinθ)3 / r(cosθ + sinθ)2 ?


Svar #5
05. september 2011 af kiiliikii (Slettet)

.


Brugbart svar (1)

Svar #6
05. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, det er ikke rigtigt.

x3 + y3 = (r·cos(θ))3 + (r·sin(θ))3 = r3·(cos(θ))3 + r3·(sin(θ))3 = r3·(cos3(θ) + sin3(θ)) , og

x2 + y2 = (r·cos(θ))2 + (r·sin(θ))2 = r2·(cos2(θ) + sin2(θ)) = r2 .

Se nu på (x3 + y3) / (x2 + y2)


Svar #7
05. september 2011 af kiiliikii (Slettet)

Mange tak for det. Det giver mening. Skal bare lige ha' afklaret, hvordan jeg kan have lov til det du gør i nævneren?

r2·(cos2(θ) + sin2(θ)) = r2

Hvordan kan man have lov til det?


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Have lov til? Det er en velkendt sætning (Pythagoras), at    

cos2(θ) + sin2(θ) = 1   for ethvert θ .

Det stemmer jo også fint med, at x2 + y2 = r2


Skriv et svar til: Grænseværdi m. polare Koodinater

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.