Fysik

statistisk fysik

10. september 2011 af Colloio (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

jeg sværet ved at lave følgende opgave, vil gerne have hjælp?

This problem deals with a standard situation in statistical physics, a single system in contact
with a surrounding heat reservoir at temperature T. The system has several energy levels and
the probabilities for occupation of the different levels depend on T:
In a solid there is a certain kind of defect which is characterized by a polarisation vector p,
with constant length p, but with 8 possible directions given by normal vectors in an x,y,z
coordinate system,


p= (±1,±1,±1) p/√3
In an electric field along the (111) direction: E =E·(1,1,1)/ √3 , the energy of the defect is given
by a scalar product between the vectors p and E,
E(p) = - p ·E .
1. Show that the defect can have 4 different energies, and determine the degeneracy of
each energy level.
2. Show that the partition function for one defect can be written as
Z(T ) = 8 cosh 3 (x),
where x = pE/3kT .
3. Determine the average energy of one defect as a function of T. Give a sketch of this
function and comment on the limits T → 0 and T → ∞ .


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. september 2011 af peter lind

Regn alle de 8 mulige skalarprodukter ud og find resultatet. Du kan gøre det lidt nemmere ved at konstatere at resultatet kun er afhængig af hvor mange +1 der er


Skriv et svar til: statistisk fysik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.