Matematik

i x

12. september 2011 af thelight - Niveau: C-niveau

Hej jeg har en ligning som jeg prøver at regne ud men er ik sikker på om det rigtig måde at gør det på

 

det er 12^x-6*6x=12

så har jeg forkortet det til 12^x-36x=12

men så ved jeg ikke helt hvordan jeg løser den ved at bruge log når der også er -36 x

 

hvad gør jeg af de -36 x


Brugbart svar (0)

Svar #1
12. september 2011 af SuneChr

Logaritmen kan du spare ved at forkorte med 12 :

1x - 3·x - 1  =  0

# 3  For hurtigt ude # 1 Sorry # 0


Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Har du skrevet opgaven korrekt her?

12x -36x = 12


Brugbart svar (0)

Svar #3
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#1

Hvordan kom du frem til det? 12x / 12 er da ikke 1x , men 12x-1 .


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2011 af FadiB (Slettet)

jeg får det til at være

x=3x-1


Svar #5
12. september 2011 af thelight

Nu kommer der noget mange forskellige svar synes jeg ? tallene er bare et eksempel....

 

Jeg tænker bare på hvordan man regner den ud hvis det f.eks er 12^x-6*6x=12, eller lad mig give et eksempel på f.eks 24^x-12*12x=24 altså bare hvordan man løser den ikke om tallene er gode eller ej af dem jeg har brugt altså jeg kan godt finde ud af at løse den hvis det f.eks bare er 24^x=24 men jeg kan bare ikke finde ud af det når de -12*12 x også kommer på


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Man kan finde, at x = (12x-1 -1) / 3 ; men det er jo blot en omskrivning af ligningen, ikke en løsning af den.


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Der er ikke nogen "pæn" løsning til den type ligning, du betragter. Den kan kun løses numerisk ved hjælp af lommeregner eller iteration i Excel.


Svar #8
12. september 2011 af thelight

det kan løses ved at tage log af begge sider men jeg ved bare ikke hvordan man gør når der også er -tal*talx i ligningen


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Genlæs #7. Man kan ikke skrive løsningen på en pæn måde, som man kan for ligninger af formen ax = b , hvor x = log(b)/log(a) .


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. september 2011 af SuneChr

Vedhæftet

 

Vedhæftet fil:SECC SP 1209112132.docx

Svar #11
12. september 2011 af thelight

hvordan er du kommet frem til x = (12x-1 -1) / 3

 


Svar #12
12. september 2011 af thelight

jeg kan ikke åbne den vedhæftede fil...der står den er beskædiget ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. september 2011 af SuneChr

# 12  Filen er ikke beskadiget, men ikke alle kan åbne docx.

Her er en anden version, Word 97, som alle (sikkert) kan åbne.

# 11  Har ikke været i brug i beregningen, men Excel ved gentagen indkredsning af intervallet.


Svar #14
13. september 2011 af thelight

men er der ikke en måde at beregne det på ? andre end at tegne funktionen

 


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#14

Genlæs #7. Man kan kun finde løsningen ved gentagen anvendelse af en algoritme, der i hvert skridt giver en lidt nøjagtigere tilnærmelse til den matematiske løsning, og så stopper man, når man synes, at det er nøjagtigt nok.


Skriv et svar til: i x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.