Matematik

Uden for parentesen?

13. september 2011 af akkkss (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Hej, er næsten lige blevet færdig med en matematik opgave, men en af de første giver lidt problemer, da det er noget, jeg ikke rigtigt kan huske og det skulle ellers gerne være lige til. Er der eventuelt nogle der kan hjælpe?

 

Opgave 9

sæt mest muligt uden for parentes:

a) 3c 2 - 12ca 

b) -15ab - 20b

c) 2cb - 4ab2

 

Der er flere men kan nogle hjælpe mig på vej med disse, for så kan jeg nok selv resten

Tak på forhånd.

 

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2011 af birgitd

Hvad går igen i begge led?

Man kan sætte 3 uden for parentesen og man kan sætte det ene c.

 


Brugbart svar (3)

Svar #2
13. september 2011 af placebo321 (Slettet)

a)

I begge led er 3c en fælles faktor, hvorfor den kan sættes udenfor parentes. Herved fås

3c2 - 12ac = 3c*(c-4a)

Er du i tvivl om dit resultat er korrekt, kan du gange ind i parentesen

b)

 -15ab - 20b

Der er jo flere løsninger. Hurtigst er

-15b*(a+(20/15)) = 15b*(-a-(20/15))

alternativt

-5b*(3a+4) = 5b*(-3a-4)

c) Lav selv

 


Svar #3
13. september 2011 af akkkss (Slettet)

Arhhhh tak, kan huske det fra 9. klasse nu tak. Betyder meget :)


Skriv et svar til: Uden for parentesen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.