Matematik

omvendt log

13. september 2011 af thelight - Niveau: C-niveau

hej jeg har en opgave som jeg bare ikke forstår overhovedet

det er at log x = 2,50

hvordan regner jeg så x ud i ligningen ? self kan jeg gøre det på lommeregner men jeg vil gerne have fremgangsmåden på et stykke parpir ......

 

Jeg har tænkt på at jeg kan starte på følgende måde men er ikke sikker

log x = 2,50

log10 = log 2,50 men jeg er bare slet ikke sikker, fordi jeg ikke kan når der står log i en opgave istedet for et tal^x = et tal


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Benyt, at hvis log(x) = y, er x = 10y . Funktionerne log(x) og 10x er hinandens omvendte funktioner.

#2 -- Tak, Anxyous, for at fange den tastespasser.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. september 2011 af Anxyous (Slettet)

#1:

En lille rettelse, hvis  log(x) = y er x = 10y.


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. september 2011 af SuneChr

Med så pæne tal kan du faktisk udregne opgaven uden brug af logaritme eller den omvendte.

 x  =  102,5  =  102·100,5  =  102·√10


Svar #4
13. september 2011 af thelight

så du siger altså at jeg skal skrive den på den her måde :

log(x)=2,50

2,50 = 10^x

?

men hvordan løser jeg så den ligning jeg har tilbage når den ene side er 10^x

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#4

Nej, genlæs #1 .

log(x) = 2,50 ⇒ x = 102,50 = 102+0,5 = 102·101/2 = 100·√10


Svar #6
13. september 2011 af thelight

#2


#1:

En lille rettelse, hvis  log(x) = y er x = 10y.

 

Jeg forstår det ikke på den her måde

du siger altså at hvis min logx=2,50 så er min x = 10^2,50 ?

så bliver mit resultat jo 316 ? er det ikke for stort et tal ? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#6

Resultatet er x = 100·√10 ≈ 316 ; 316 er kun en tilnærmet værdi. Hvorfor skulle det være for stort ?


Svar #8
13. september 2011 af thelight

ved at sætte det ind på x plads kan jeg se at det bliver det facit på ca. 316 men jeg følte bare at det er for stort fordi når nu man siger at log 100 = 2

så tænkte jeg bare når nu jeg har 2,5 så burde det være omkring 150 eller sådan....men logaritme er self ikke så enkelt som det


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#8

Logaritmefunktionen er jo netop ikke en lineær funktion. Der gælder jo

log(10) = 1,   log(100) = 2,   log(1000) = 3,   log(10000) = 4,   osv.


Svar #10
13. september 2011 af thelight

ok nu har jeg styr på hvad jeg skal og også hvorfor jeg skal gøre det fra nu af hvis der står log x = et tal

 

Men skal jeg så også bruge denne metode i alle sammenhænge hvor der står log på venstre side ?

f.eks. hvis nu der istedet for bare log x stod

log(5x-4) = et tal

er det så også

log(x) = y er x = 10y

altås

(5x-4)=10^tallet ? og så skal jeg nok lægge de 4 til mit resultat


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#10

Ja, det er den rigtige fremgangsmåde. Hvis log(5x - 4) = b , får man

5x - 4 = 10b , og dermed

5x = 4 + 10b , og så

x = (4/5) + (10b)/5


Svar #12
13. september 2011 af thelight

skal man dividere med fem i hver led ?

kan jeg ikke bare sige (10^b+4)/5 ?


Brugbart svar (0)

Svar #13
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#12

Jo, det er jo det samme.


Svar #14
13. september 2011 af thelight

ok :=) tusind tak fordi du gad bruge al den tid på at forklare mig de regneregler, det hjalp mere at du forklarede dem end min bog :D


Skriv et svar til: omvendt log

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.