Matematik

Vektorer parallellogram

13. september 2011 af came (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg undre mig over følgende stykke:

To vektorer er givet ved a= (t+2/-t) og b= (3/t)

Bestem tallet t, så arealet af det parallellogram, som de to vektorer udspænder, er 25.

Jeg forstår ikke, hvordan jeg skal finde tallet t og få det til at give 25.

Ved i om der er en smart måde, at skrive det ind i n-spire, måske som en solve-funktion?

Tak på forhånd : - ) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

Du mener sikkert

a = (t+2 ; -t) og b = (3 ; t)

Arealet af det af de to vektorer udspændte parallelogram er

A = |âb| = |det(a,b)| .

Løs nu ligningen |âb| = 25


Svar #2
14. september 2011 af came (Slettet)

Jeg prøver, at løse ligningen på n-spire, men jeg kan ikke...

Jeg skriver på n-spire:

solve(|â • b|) = 25

Jeg ved, at dotp, er det samme som * (gange), på n-spire, men jeg ved ikke hvordan jeg skal skrive det ind?

Ved du, hvordan jeg kan skrive det ind i nspire?

Jeg ved ikke, hvordan jeg ellers skal løse stykket.

Kan du hjælpe mig?


Svar #3
14. september 2011 af came (Slettet)

Jeg er i tvivl om den formel, jeg skal bruge:

Er det, Determinanten, jeg skal bruge?

Jeg har brugt følgende formel: a1*b2-a2*b1

Jeg har kaldt t= 4,75

4,75+2*3-(-4,75*3)= 25

Er det ovenstående korrekt regnet ud og er det den rigtige formel?


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#3

Du skal beregne âb ved at indsætte koordinaterne for a og b :

âb = (t ; t+2) • (3 ; t) = 3t + t(t+2) = t2 + 5t ,

og løs nu ligningen

|t2 + 5t| = 25 , dvs

[ t2 + 5t -25 = 0 ∧ t2 + 5t ≥ 0 ] ∨ [ t2 + 5t +25 = 0 ∧ t2 + 5t < 0 ] , der reduceres til

t2 + 5t -25 = 0 ∧ t2 + 5t ≥ 0


Svar #5
14. september 2011 af came (Slettet)

Tak,

Har jeg så forstået det korrekt, at resultatet er:

0 ∧ t2 + 5t ≥ 0

?


Brugbart svar (0)

Svar #6
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#5

Man skal så løse 2.-gradsligningen t2 + 5t -25 = 0 med den ekstra betingelse, at t2 + 5t ≥ 0 .


Svar #7
15. september 2011 af came (Slettet)

Jeg bruger følgende formel:

t2 + 5t -25 = 0

Hvordan skal jeg løse ligningen, hvor resultatet skal være 0?

Hvis jeg sætter t= 3,1, så får jeg resultatet til at være= 0,11

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. september 2011 af Andersen11 (Slettet)

#7

Rødderne i 2.-gradsligningen t2 +5t -25 = 0 er

t = (-5 ± √125)/2 .

Den ekstra betingelse er, at t·(t+5) ≥ 0 , dvs. at t ≤ -5 eller t ≥ 0 . Da begge rødder opfylder den ekstra betingelse, fører denne betingelse ikke til nogen indskrænkning i de brugbare rødder.


Skriv et svar til: Vektorer parallellogram

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.