Tysk

Hjælp til at analysere en sætning..

14. september 2011 af Hijsa - Niveau: C-niveau

Hej!

Har kort brug for hjælpe til denne sætning, så jeg kan oversætte den til tysk:

"I de sidste ti år er Tyskland blevet et mere populært turistland."

Udsagnsled = er - blevet
Grundled = Tyskland
Genstandsled = "et mere populært turistland"

Er det rigtigt? Mangler jeg at analysere noget?

Hvad med "I de sidste 10 år" ?
 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2011 af Stygotius (Slettet)

"Et mere populært turistland " er ikke et genstandsled, men et subjektsprædikativ (=omsagnsled til grundled)

"I de sidste 10 år"  er et adverbialled


Svar #2
15. september 2011 af Hijsa

Mange tak :)

Men er der så ikke genstandsled i sætningen?

 


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. september 2011 af Stygotius (Slettet)

Nej, når verballeddet er "være"  eller  "blive" , kan der ikke være noget genstandsled. 


Svar #4
15. september 2011 af Hijsa

Okay, tak så :)

Vil du måske hjælpe med en anden sætning som driller?


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2011 af Stygotius (Slettet)

ja, ok.

 


Svar #6
15. september 2011 af Hijsa

Okay, den lyder således:

Særligt Berlin, München, Hamburg og Köln er populære byer for turisterne, som går efter kulturoplevelser og shopping.

Jeg ved at "er" = udsagnsled
Berlin, München, Hamburg og Köln = grundled
går = udsagnsled
som kører tilbage til B,M,H og K

Er der andet? :)


Svar #7
15. september 2011 af Hijsa

er "populære byer for turister" genstandsled?


Brugbart svar (0)

Svar #8
15. september 2011 af Stygotius (Slettet)

Du skal nok have lidt træning i at analysere en sætning.

Ved verbet "at være" og "at blive" og andre verber som udtrykker en identitet mellem grundleddet og det næste ord, kalder man det sidste for et "subjektsprædikativ" (=omsagnsled tyil grundled).

Her er  "populære byer"  subjektsprædikativ, og det står altid i nominativ !!

Ordet "går" hører til i den næste (relative) sætning efter kommaet, og dets grundled er "som", -ikke de fire byer.


Svar #9
15. september 2011 af Hijsa

Det er den med subjektsprædikativ der driller. Tro det eller lad vær' men vi lærte det aldrig ordentligt i folkeskolen. :/

Men nu har jeg så fået det ind - mange tak :D

Og ja, jeg skal nok træne det med at analysere sætninger.. Netop derfor foretrækker jeg naturvidenskab frem for humanistiske fag :)


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. september 2011 af Stygotius (Slettet)

Ok jo, jeg tror det meget, meget  gerne. Folkskolelærere ved absolut INTET om sprog. Folkeskolens dansklærere er helt og aldeles ukvalificeret til deres arbejde.

Er det dog mon en grund til at foretrække naturvidenskabe for humanistiske fag ???????

Det der med subjektsprædikativ er nu ikke så svært -når bare man lige får det ordenligt forklaret.

Hvis man f.ek.s skriver "Peter er en idiot", så er Peter og idioten jo den samme. Der er identitet mellem de to. Det samme gælder hvis man siger til en "Du er utrolig smuk"  "Du" og "utrolig smuk" refererer jo til den samme person.

Det andet led i disse tilfælde er så et subjektsprædikativ. `(af de uvidende kaldet et "subjektsprædikat").

På samme måde  har man et objektsprædikativ (omsagnsled til genstandsled). Det findes f.eks i sætningen "De kaldte ham et fjols". Her er genstandsleddet "ham" og "fjols" den samme person.

Lidt klarere ???


Svar #11
15. september 2011 af Hijsa

Ja, mange tak ;)

Det med de naturvidenskabelige fag; dem har jeg egentlig altid haft en større interesse for end andre fag, så det har slet ikke noget med dette at gøre.

Og ja desværre så lærer man ikke så meget i folkeskolen som man burde. Niveauet er chokerende lavt i forhold til gymnasiet.

Men igen, tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Hjælp til at analysere en sætning..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.