Kemi

Titrering af eddikesyre

14. september 2011 af Korkproppen (Slettet)

Der skal udføres en titrering af en eddikesyre-opløsning med en 0,100 M NaOH-opløsning. Rent praktisk udleveres der en eddikesyre opløsning med en koncentration på 1 M. Denne opløsning fortyndes ved at udtage et volumen på x mL, der fortyndes med vand til 100,00 mL. Af disse 100,00 mL udtages dernæst 10,00 L, som titreres med 0,100 M NaOH. Beregn hvilket volumen, der skal udtages af den 1,000 M eddikesyre-opløsning, hvis man ønsker at bruge ca. 10 mL NaOH-opløsning i titrereingen (dvs. find x ovenfor).
 

Der er for mange oplysninger til at min hjerne kan hjælpe. Hvad starter jeg med?

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2011 af mathon

 

          stofmængdeforhold
                                        CH3COOH : NaOH  =  1 : 1

hvoraf

  10 mL 0,1 M NaOH udgør
                                        n = V·c = (0,010 L)·(0,1 mol/L) = 0,001 mol

eddikesyrens
fortyndingsfaktor
                          er           (x/100)

                                                  mol CH3COOH                              =      mol NaOH
                                                  (10·10-3 L) · ((x/100)·(1 mol/L))     =       10-3 mol

                                                          10-4·x mol = 10-3 mol

                                                           10-4·x = 10-3

                                                            x = 10-3+4 = 10

                                                      

                                                                                                   

                                                       

                                                   

                                           


Svar #2
14. september 2011 af Korkproppen (Slettet)

Mange tak igen! Hvilken enhed har de 10?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2011 af mathon

citat fra opgaveteksten:
                                        "Denne opløsning fortyndes ved at udtage et volumen på x mL"


Svar #4
14. september 2011 af Korkproppen (Slettet)

mL selvfølgelig :) Jeg er helt rundt på gulvet.

Tak for din gavmilde hjælp.


Skriv et svar til: Titrering af eddikesyre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.